For femte gang er det muligt at søge bevilling til forskningsprojekter i forebyggelse. Der er syv millioner kroner i puljen, som uddeles i foråret 2023 til de bedste forskningsprojekter.
(Tekst fortsætter under illustration)
Luk
Nu er der igen åbent for ansøgninger til Den Fælles Regionale Pulje til forskning i forebyggelse.
For femte gang er det muligt at søge bevilling til forskningsprojekter i forebyggelse. Der er syv millioner kroner i puljen, som uddeles i foråret 2023 til de bedste forskningsprojekter.
(Tekst fortsætter under illustration)
Der er behov for bedst mulig forebyggelse, bl.a. fordi antallet af danskere med fx psykiske lidelser og kroniske sygdomme er steget de seneste år.
-De skal selvfølgelig have hjælp, men vi skal samtidig gøre mere for at undgå, at vores borgere overhovedet bliver syge, siger Karin Friis Bach, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.
-Forskning i forebyggelse kan føre til mere livskvalitet uden smerter og sygdom. Og vi skal have mest mulig sundhed for pengene. Regionerne bevilger de syv millioner næste år, så vi får mere viden om, hvad der virker bedst, tilføjer Karin Friis Bach.
Siden 2019 har 32 projekter fået støtte, og sidste år modtog otte projekter midler fra Den Fælles Regionale Pulje.
- Over 2,7 mio. somatiske patienter har hvert år kontakt til hospitalerne. Det svarer til, at næsten hver anden af alle danskere har brug for hospitalshjælp årligt. Systemet er presset, og ingen borgere ønsker, at de bliver syge. Derfor uddeler regionerne forskningsmidlerne til forebyggelse. For vi skal gøre, hvad vi kan for at hjælpe bedst muligt, siger Karin Friis Bach.
- Bedre forebyggelse er både til gavn for folks livskvalitet og for samfundsøkonomien, pointerer hun.
Ved vurderingen af ansøgningerne lægger regionerne vægt på, at resultaterne kan udbredes til flere regioner og kommuner. Derudover prioriteres projekter, der involverer flere samarbejdspartnere og forskningsmiljøer.
Ansøgningsfristen er 11/01 2023.
Læs mere om, hvilke projekter, der tidligere har modtaget bevilling fra puljen. Få information om puljen, og hvordan du kan søge her:
Hvis du har spørgsmål om ansøgning til puljen:
Sofie Vennike, konsulent
Center for Sundheds- og Socialpolitik
M: 2173 6940
E: sofiv@regioner.dk
Torsten Ellermann Eriksen, presserådgiver
Kommunikation
M: 4020 2057
E: tee@regioner.dk
T | |
M | 21 70 50 49 |
E | karin.friis.bach@regionh.dk |
Den voksende globale usikkerhed øger truslerne mod det danske sundhedsvæsen. Sundhedsvæsenets beredskab skal derfor gøres mere robust mod ekstraordinære kriser. Danske Regioner mener, det er en fælles opgave at opskalere sundhedsvæsnets beredskab, så vi kan modstå trusler udefra.
’Bliv trygt hjemme’ er et nyskabende projekt mellem akutsygeplejersker, praktiserende læger og regionale akutmodtagelser. Flere syge bliver behandlet derhjemme, og det forebygger indlæggelser på sygehuset. Regionerne får med sundhedsreformen ansvaret for akutsygeplejen, og det vil det bane vej for flere gode samarbejder på tværs af fagligheder. Det mener Christoffer Buster Reinhardt, formand for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.
Hvor er det glædeligt, at Danmark nu kan se frem til en folkesundhedslov. Norge indførte en folkesundhedslov for over 10 år siden. Herhjemme kommer den som en del af dén sundhedsreform, som blev vedtaget på Christiansborg sidste år.
Unges brug af nikotinprodukter er sundhedsmæssigt alarmerende, og der bør skrides ind med forbud og en langt strammere kurs overfor salget, mener Danske Regioner