Puljen skal bidrage med viden om, hvad der i praksis virker inden for forebyggelse, og hvad der er effektivt, så regioner og andre parter får bedre mulighed for at koordinere og prioritere indsatser, der fremmer folkesundheden.
Puljen udgør i alt 6,5 mio. kr. Regionerne kan ansøge om midler til forskningsprojekter, der har potentiale til udbredelse. Det vægtes derfor også højt, at forskningen involverer flere samarbejdsparter og forskningsmiljøer, og at det enkelte projekts resultater kan implementeres og udbredes til fx flere regioner, kommuner eller nationalt niveau efterfølgende.
Puljen er blevet udmøntet seks gange. Den blev første gang udmøntet i 2019, og siden har mellem seks og ni projekter hvert år modtaget bevilling. Fx støttede puljen projektet ”Forebyggelse af diabetes hos kvinder med tidligere gestationel diabetes”. Projektet undersøgte, hvad motiverer og hvad kan stå i vejen for, at kvinder med diagnosen overholder forebyggende tiltag, som kan udsætte eller helt hindre type 2 diabetes. Puljen har også givet midler til projekter, der forsker i tilbud til unge, der mistrives. Èt af de projekter er eksempelvis pro-jektet HUSRUM, som undersøger effekten af en kompleks intervention med samtalegrupper, mentorordning og sociale aktiviteter målrettet unge i mistrivsel mellem 16 og 30 år.
Nedenfor kan du læse mere om puljen. Herudover kan du læse mere om projekterne, der har modtaget støtte i 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 og 2024.
Puljen er nu åben for ansøgninger med ansøgningsfrist 10. januar 2025.
Hvis du har spørgsmål til Den fællesregionale pulje til forskning i forebyggelse, er du velkommen til at sende en mail til forebyggelsespuljen@regioner.dk.