Gå til indhold

2,3 millioner kroners rabat på fælles indkøb af bleer

De regionale hospitaler og institutioner bruger læssevis af bleer, så hvad er mere naturligt end at sikre sig mængderabat? 15 millioner bleer lød ordren på ved sidste udbud – og de mange bleer gav en samlet rabat på 2,3 millioner kroner.

Hospitaler er store enheder, og køber ind for mange penge:

”Vi har ofte den store tegnebog fremme, men vi sikrer os, at den ikke bliver lænset fuldstændig for pengesedler ved at få så store mængderabatter som muligt”, siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose. 

Eksemplet med de store stakke bleer til indlagte voksne på hospitaler og regionale institutioner er bare ét af de mange fællesudbud, som RFI, Regionernes Fælles Indkøb, kan berette om. Udbuddene gælder alt fra nye strålekanoner, udstyr til behandling med ultralyd og flytning i forbindelse med, at de mange nye hospitalsbyggerier bliver taget i brug.  

Samlet set har regionerne siden 2010 opnået indkøbsbesparelser på 1,89 milliarder kroner. Besparelserne skyldes både de store mængder, elektroniske udbud, der ikke kræver megen administration, og at leverandørerne ofte kun skal køre varerne nogle få steder hen, så transportudgifterne er lave. I modsætning til de 98 kommuner har de fem regioner ikke brug for, at varerne bliver afleveret nær så mange steder.  

Regionerne køber hvert år mere og mere ind i fællesskab, og målet er fælles udbud for 2 milliarder kroner i perioden 2015-20. Ved indgangen til i år var der købt ind for 1,3 milliarder kroner i fællesskab.

”Vi arbejder hele tiden på at nå i mål i 2020, og indtil videre er jeg tilfreds med indsatsen”, siger Stephanie Lose. Hun understreger dog, at besparelserne ikke betyder, at der er ekstra midler til nye tiltag:

 ”Rabatterne er derimod med til at holde regionernes samlede udgifter til indkøb nogenlunde i ro på trods af ekstra indkøb af f.eks udstyr og teknologi, som er nødvendigt i takt med den stigende aktivitet i sundhedsvæsenet”

”Målet er fortsat at opnå besparelser, men vi har selvfølgelig i første omgang høstet de frugter der hænger lavest”, tilføjer formanden for Danske Regioner. 

Figuren viser, at det samlede indkøb har svinget (rød kurve) og i dag ligger på niveau med udgangspunktet i 2009 trods stigende aktivitet i sundhedsvæsenet. Det har bl.a. kunnet lade sig gøre i kraft af mere fælles indkøb og større rabatter.
Figuren viser, at det samlede indkøb har svinget (rød kurve) og i dag ligger på niveau med udgangspunktet i 2009 trods stigende aktivitet i sundhedsvæsenet. Det har bl.a. kunnet lade sig gøre i kraft af mere fælles indkøb og større rabatter.

 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Læs mere

Folk med nyt cpr-nummer -fx pga. kønsskifte- har nu adgang til flere sundhedsdata 

Borgere der har fået nyt cpr-nummer, kan nu se sundhedsoplysninger, der er tilknyttet både deres nuværende og deres tidligere cpr-nummer på sundhed.dk. Forbedringen gælder bl.a. personer, der har fået juridisk kønsskifte og nyt cpr-nummer. De har nu fået adgang til dén del af deres sygehistorik, der var knyttet til deres gamle cpr-nummer.  

Læs mere

Ny fødselsaftale indeholder mange gode initiativer

En ny aftale mellem regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet skal styrke fødeområdet og skabe større tryghed for gravide og fødende. Aftalen har blandt andet fokus på at hjælpe dem, der har mest brug for det. Samtidig vil regeringen og aftalepartierne fortsat prioritere rekrutterings- og fastholdelsespakkerne.

Læs mere

Ventetider til behandling er nu som før corona

Ventetiden til behandling i somatikken er faldet fra 40 til 38 dage. Samtidig bliver flere patienter udredt, og i 79 pct. af alle forløb blev udredningsretten overholdt i 3. kvartal 2024. Dermed er akutplanens målsætninger opfyldt.

Læs mere

Nu får borgerne også adgang til data fra de praktiserende speciallæger på sundhed.dk

Fremover bliver det lettere for borgerne at få overblik over deres egen sundhed. Et stort og vigtigt skridt frem for både deres og sundhedspersonalets indsigt, mener man hos Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS). Dermed fører Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS) allerede nu et vigtigt element i regeringens sundhedsreform ud i livet.

Læs mere