Gå til indhold

OK18: Forlig i regionerne

Aftale på plads for alle ansatte i regionerne. Løft af lønnen og aftale omkring spisepausen. "Vi er lykkedes med en forhandlet løsning, og det er jeg meget glad for på personale og patienters vegne", siger Anders Kühnau, forhandlingsleder for Danske Regioner.

Regionerne og Forhandlingsfællesskabet har natten mellem fredag og lørdag indgået et samlet forlig med en tre-årig aftale på det regionale område. Aftalen indeholder en samlet lønramme på 8,10 procent og omfatter 133.000 medarbejdere på hospitalerne og andre arbejdspladser i regionerne.

”Jeg er meget glad for, at vi har lavet en samlet aftale, hvor vi har fået alle medarbejdergrupper på det regionale område med. Vi har hele tiden gået efter en forhandlet løsning, og det er nu lykkedes. Det glæder jeg mig over på både personalets og patienternes vegne,” siger Anders Kühnau, forhandlingsleder for Danske Regioner og formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn.

Hårde men gode forhandlinger

”Diskussionen omkring spisepausen har fyldt rigtig meget, og det er lykkedes at finde løsninger, som alle grupper kan se sig i. Selvom det har været de sværeste, sejeste og mest langstrakte forhandlinger, jeg har været med til, så er de foregået i en god tone. Det betyder rigtig meget for relationerne mellem os fremover – også i forhold til at vi nu skal i gang med forhandlingerne med de enkelte organisationer om detaljerne,” siger Anders Kühnau.

Dagens aftale om de generelle vilkår for alle medarbejdere i regionerne følger i kølvandet på aftalen fra onsdag morgen, hvor regionerne indgik en historisk aftale med LO-forbundene og Dansk Socialrådgiverforening som det første gennembrud ved OK18. Nu er så FTF-gruppen med bl.a. sygeplejerskerne og Akademikerne med bl.a. lægerne kommet med, så der er et forlig for alle ansatte i regionerne.

Anerkendelse af personalet

Forhandlingerne med de enkelte organisationer om puljer indledes i umiddelbar forlængelse af dagens forlig og skal være afsluttet den 11. maj 2018. Herefter sendes resultatet til afstemning i de enkelte organisationer, og resultatet af afstemningerne foreligger den 6. juni 2018. Strejke og lockout suspenderes i denne periode.

”Jeg håber kraftigt – og regner selvfølgelig med – at aftalen falder endeligt på plads i de enkelte organisationer, for vi har lavet en rigtig god aftale med et klart løft af samtlige personalegrupper. Vores personale knokler, og det vil vi gerne anerkende i regionerne. Det gør vi med aftalen,” siger Anders Kühnau.

LÆS MERE:

 

FAKTA

Aftalen mellem regionerne og Forhandlingsfællesskabet indeholder følgende:

En lønramme på 8,10 pct. (incl. reststigning på 0,6 pct.) over tre år, herunder:

- generelle lønstigninger på 6,10 pct. og forventet udmøntning fra reguleringsordningen på 0,71 pct.
- midler til de enkelte organisationers forhandlinger på 0,35 pct.
- puljer til særlige formål og prioriterede grupper mm på 0,34 pct.

En reguleringsordning, der ikke længere indeholder et såkaldt privatlønsværn, men sikrer en tilnærmelsesvis parallel lønudvikling med det private arbejdsmarked

Løsning af udfordringerne omkring den betalte spisepause

Orlov med fuld løn til forældre til et dødfødt barn

Omsorgsdage til regionalt ansatte plejeforældre

Ret til fravær med løn ved fertilitetsbehandling

Orlov, hvis en regionalt ansat akut tager et spædbarn i pleje

En ny aftale om ferie

Åremålsansættelse: reduktion i fratrædelsesbeløb samt stop for fratrædelsesgodtgørelse ved fortsat ansættelse

Uddannelsesløft fra ufaglært til faglært

Et projekt med fokus på arbejdsmiljøet

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Signe Friberg Nielsen, forhandlingsdirektør
Direktion
T: 3529 8235
M: 4030 5788
E: sif@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Overenskomster for det regionale arbejdsmarked er stemt hjem

Afstemningen om OK24 er afsluttet for 150.000 regionalt ansatte, og resultatet er et klart ja. Dermed træder de nye overenskomster i kraft med tilbagevirkende kraft fra 1. april 2024. Heino Knudsen, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), glæder sig over opbakningen til de indgåede aftaler.

Læs mere

Danske Regioner: Bedre lægedækning for de mest syge danskere er muligt med ny patientfordeling i almen praksis

Det skal være mere attraktivt at være praktiserende læge i de områder, hvor behovet hos borgerne er størst.  Det er det ofte i områderne længst væk fra de største byer, og derfor skal læger her have færre patienter for at sikre bedre forebyggelse og behandling af fx kroniske sygdomme. Omvendt bør læger med de mest raske patienter have et højere patientantal. Det mener Danske Regioner, der snart forhandler ny overenskomst med Praktiserende Lægers Organisation. 

Læs mere

Diabetikere og andre med fodproblemer får glæde af ny overenskomst for fodterapeuter

Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Danske Fodterapeuter har indgået en ny overenskomst for de kommende tre år. Den kommer bl.a. diabetikere til gode med en fast bevilling til efteruddannelse i diabetes til fodterapeuter og flere projekter, der skal øge tilgængeligheden og sammenhængen i det nære sundhedsvæsen.

Læs mere

Ny overenskomst mellem regionerne og FOA er i hus

Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og FOA har indgået nye toårige overenskomster for bl.a. social- og sundhedsassistenter og ambulancepersonale. Aftalen rummer foruden midlerne fra OK-24 en udmøntning af trepartsaftalen, der samlet betyder højere vagttillæg og særydelser.

Læs mere