Gå til indhold

Høringssvar vedr. lovforslag om effektivisering af sagsbehandlingen i Planklagenævnet, Miljø- og Fødevareklagenævnet og Energiklagenævnet m.v.

Danske Regioner takker for muligheden for at svare på høring af forslag til lov om ændring af lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet, lov om Planklagenævnet, lov om fremme af vedvarende energi og forskellige andre love (Effektivisering af sagsbehandlingen i Planklagenævnet, Miljø- og Fødevareklagenævnet og Energiklagenævnet m.v.).

Danske Regioner ser positivt på mulighederne for at nedbringe sagsbehandlingstiden hos de respektive klagenævn, såvel i forhold til udbredelse af VE-projekter til gavn for den grønne omstilling som for andre samfundsnyttige planer og projekter.

Med lovforslaget lægges der op til, at tempoet for klagenævnets sagsbehandling af påklagede afgørelser om VE-projekter skal sættes op. VE-sagsområderne (solcelle- og vindmølleprojekter) er allerede en prioriteret opgave i Mål- og resultatplan 2023 for Nævnenes Hus, hvor det fremgår, at klagenævnet skal træffe afgørelser inden for maksimalt 6 måneder om klagepunkter vedrørende VE-projekter. Det fremgår også af udkast til lovforslaget (side 20), at denne sagsbehandlingstid allerede er overholdt. I modsætning hertil oplever regionerne på andre områder, særligt på råstofområdet, lange sagsbehandlingstider – ofte mere end 2 år.

Under bemærkninger til udkast til lovforslaget (side 42) nævnes det eksplicit, at erhvervs-ministeren kan fastsætte yderligere mål for klagenævnets disponering af ressourcer og behandling af områder, der vurderes væsentlige for VE-udbygningen f.eks. projekter om Power-to-X eller infrastrukturanlæg til transport af grøn strøm mv. Da forsyning med råstoffer og håndtering af jordforurening ofte er en forudsætning for gennemførelse af VE-projekter, opfordrer Danske Regioner til, at både jordforurening og råstofområdet tænkes ind i denne sammenhæng.

Danske Regioner har endvidere følgende bemærkninger til hovedpunkterne i lovforslaget:

Begrænsning af prøvelse til klagepunkter i VE-sager

I dag har klagenævnet mulighed for selv at tage forhold op, som vurderes væsentlige at træffe afgørelse omkring (ex officio). Med forslaget lægges der op til, at klagenævnene kun skal behandle de forhold, der er formuleret som et decideret klagepunkt. Klagenævnene har dog under alle omstændigheder pligt til at inddrage spørgsmål om overholdelse af EU-retten. Det er dog regionernes erfaring, at det ofte er klagepunkter, der vedrører EU-retten, der afstedkommer lange sagsbehandlingstider i klagenævnene.

Frist for oplysning af sager hos klagenævnene, herunder hjemmel til at afvise foreløbige klager

Danske Regioner ser det som positivt, at nævnene får hjemmel til at fastsætte frist for oplysning af sager hos klagenævnene, herunder hjemmel til at afvise foreløbige klager. Særligt i sager, hvor klage har opsættende virkning, kan indsendelse af endelig klage og oplysning af sagerne anvendes til at trække sagsbehandlingen, og dermed gennemførelsen af projektet, i langdrag.

Mål for klagenævnenes sagsbehandlingstid

Klagenævnene træffer allerede i dag afgørelser om VE-projekter med en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 6 måneder.

Det foreslås, at hjemlen til at fastsætte sagsbehandlingstiden for VE-projekter finansieres særskilt for ikke at medføre længere sagsbehandlingstider for andre områder hos klagenævnene.

Venlig hilsen

Bente Villumsen

Læs også høringssvaret i PDF-format