Gå til indhold

De kommende kronikerpakker

Lad os skabe mere tryghed for Thorvald og andre patienter

Mange danskere lever med KOL, lænderygsmerter, type 2-diabetes eller kompleks multisygdom. De kommende kronikerpakker er en historisk chance for skabe et bedre liv og tryggere forløb for det enkelte menneske, skriver Trine Birk Andersen, 2. næstformand i Danske Regioner og formand for Region Sjælland i kronik i Avisen Danmark.

Kronik af Trine Birk Andersen, 2. næstformand i Danske Regioner og formand for Region Sjælland bragt i Avisen Danmark d. 10. april 2025. 

Tænk, hvis du havde dårlige lunger. Så dårlige, at du levede med angst og hver morgen spurgte dig selv: Hvordan trækker jeg vejret? Hvordan kommer jeg gennem dagen? Sådan er livet for Thorvald Thorvaldsen, som har KOL og under en fjerdedel af sin lungekapacitet tilbage. Den 69-årige tidligere lastbilchauffør fortæller, at der ingenting skal til, før der ’går koks i maskineriet’. 

Thorvald håber så inderligt, at de kommende kronikerpakker kan give ham mere tryghed og sammenhæng i behandlingen, end sundhedsvæsenet tilbyder i dag. Gennem årene har han oplevet at blive sendt rundt i systemet mellem læge og hospital, og der har ikke været en klar plan fra han fik diagnosen. Og gang på gang skal han forklare forfra til forskelligt sundhedspersonale, mens han er belastet af meget dårlig vejrtrækning.

Thorvald har delt sin historie og sit håb i Danske Regionernes magasin ’Vi har brug for hinanden’, der handler om sundhedsreformen og udkommer til Regionernes politiske topmøde d. 10. april.

Det gode er, at vi med den kommende sundhedsreforms kronikerpakker kan gøre Thorvalds håb til virkelighed. Lad os gribe den historiske chance. Ikke alene for Thorvald. Men for de mange danskere med KOL, lænderygsmerter, type 2-diabetes, hjertesygdomme eller kompleks multisygdom, som er de fire sygdomme, kronikerpakkerne skal dække – og hvor KOL bliver den første. 

Vi skal udvikle kronikerpakkerne under det mantra, at de skal skabe tryghed og nærhed for patienterne. Og mere end det. Kronikerpakkerne skal sikre forebyggelse af følgesygdomme, sygdomsforværring og funktionsnedsættelse gennem løbende opfølgning og en proaktiv tilgang til patienterne og deres konkrete situation. Dette vil forbedre patienternes livskvalitet og reducere behovet for akutte indgreb og i sidste ende indlæggelse. 

Med kronikerpakkerne får patienterne blandt andet ret til en personlig behandlingsplan fra deres egen læge. De får ret til hurtig opstart af behandling efter diagnosen. Det er den rigtige vej at gå. Det er essentielt, at kronikerpakkerne udvikles efter patienternes forskellige behov og ressourcer. Så de borgere, der i høj grad kan og vil klare sig selv, gør det, og dem, der har brug for ekstra støtte, får den. Dette sikrer, at ressourcerne bruges mest effektivt og at vi får mest sundhed for pengene uden at gå på kompromis med patientens ønsker til behandlingen. 

Patienterne har brug for de rette tilbud på det rette tidspunkt. At opnå det vil kræve et tæt samarbejde mellem alle aktører i sundhedsvæsenet. Ved at styrke den gode dialog på tværs af sektorer, fagpersoner og patientforeninger kan vi sikre, at pakkerne imødekommer den enkelte patients behov og får de rigtige grundsten for en effektiv og sammenhængende sundhedsindsats.

Tilbuddet skal tilpasses patientens ønsker, kompetencer, livsomstændigheder og behov. Dette vil sikre, at sundhedsydelserne er relevante og effektive for den enkelte – samtidig med, at det vil hjælpe med borgerens egenomsorg i behandlingen, når forløbet er på patientens – og ikke systemets – præmisser.

Og det fører mig tilbage til Thorvald. For et halvt år siden kom han med i TeleKOL og PreCare-KOL, som er telemedicinske samarbejder i Region Sjælland. Hver dag sender han en sygeplejerske sine tal for iltmætning, temperatur og puls og svarer på et par spørgsmål om, hvordan han har det via en app. Sygeplejerskerne følger ham tæt og ringer, hvis tallene ikke er normale. Det har givet Thorvald tryghed, så han ikke mere er bange for at være i eget hjem ”Det er sådan noget, vi har brug for”, siger han. Jeg er enig. 

Mange sundhedstilbud bør tilbydes ved hjælp af teknologi fx online konsultationer og forebyggende træning via apps. Det understøtter også borgeres egenmestring og nærhed i behandlingen. Endelig må vi ikke undervurdere pårørendes betydning. Thorvald fortæller i magasinet, at hustruen Marianne Thorvaldsen er en stor støtte, når vejrtrækningen kokser.

Kort sagt. Med inspiration fra kræftpakkeforløbene skal kronikerpakkerne føre til ensartet kvalitet og tilbud på tværs af landet, så alle får adgang til samme høje standard af sundhedsydelser, uanset hvor de bor. Der skal indgå klare kvalitetsstandarder, tidsfrister og mål. Det har Danske Regioner tidligere meldt ud sammen med Diabetesforeningen, Lungeforeningen og Giftforeningen – og det gælder stadig.

For at få det til at lykkes har vi brug for hinanden på tværs af sundhedsvæsenet og naturligvis for sundhedsmedarbejderne fortsat gode indsats. Sammen kan vi sikre mennesker med kronisk sygdom en bedre behandling og en højere livskvalitet