Arthur og vennerne kan være med til at redde sundhedsvæsenet fra kollaps
Ny teknologi kan frigive arbejdskraft i vores hårdt prøvede sundhedsvæsen. Sådan skriver 2. næstformand i Danske Regioner, Lars Gaardhøj, i et debatindlæg i Avisen Danmark.
Af Lars Gaardhøj 2. formand i Danske Regioner og formand for Danske Regioners arbejdsgruppe for digitalisering og datadeling. Debatindlægget blev bragt i Avisen Danmark d. 21. marts 2023.
Tænk hvis du kunne blive scannet for leddegigt ved at lægge hånden på en plade i en automat, hvor kunstig intelligens analyserer billedet som beslutningsstøtte til lægens diagnose. Det kan du med gigtscanningsrobotten Arthur, verdens første fuldautomatiske robot til ultralyd. På OUH i Region Syddanmark scanner Arthur patienterne næsten så let som at tage et pasfoto i en boks.
Det er bare ét eksempel på diagnostik via robotteknologi, som sparer tid for læger og andet sundhedspersonale, som vi ved, der bliver voldsom mangel på i fremtiden. For vi bliver ældre og har mere brug for behandling, mens der bliver færre til at løse opgaverne i samfundet, ikke alene i sundhedsvæsenet, men i stort set alle brancher.
Regionernes rejsehold har rygsækken fuld
Efter en rundtur på 21 akutsygehuse de seneste måneder har Danske Regioners rejsehold rygsækken fuld af eksempler på arbejdskraftbesparende løsninger, som kan aflaste og frigive tid til sundhedspersonalet ved at blive trykprøvet og udbredt. Vi kan nemlig gøre det bedre, billigere, bæredygtigt og brugervenligt med velvalgt, afprøvet ny teknologi. Og det skal vi, mener jeg. For teknologi batter, når det handler om at frigive arbejdskraft i sundhedsvæsenet. På den måde undgår Danmark at havne som Storbritannien og andre europæiske lande, hvis sundhedsvæsener på det seneste har været noget nær et kollaps. Samtidigt med at vi frigiver arbejdskraft og aflaster medarbejderne kan de rigtige løsninger gøre patienter mere trygge og selvhjulpne. Vi fastholder den høje kvalitet, som fortsat kendetegner det danske sundhedsvæsen. Vi tager skridt fremad for sundheden i stedet for tilbage.
Kunstig intelligens har tjek på forværring blandt patienter
Tænk hvis kunstig intelligens kunne holde vågent øje med kritisk forværring hos alle patienter på en hel sengeafdeling på én gang. Og hvad hvis den også kunne sende relevante alarmer videre til sundhedspersonalet på en app, så de kunne reagere hurtigere end nogensinde før? Sådan gør kunstig intelligensløsningen WARD på ni afdelinger på Bispebjerg og Rigshospitalet i Region Hovedstaden. WARD er stadig på prøve, men gør det så godt, at Konsulenthuset PA Consulting i en ny analyse har regnet sig frem til, at det kan frigøre 110 sygeplejerske-årsværk og sikre patienterne mere tryghed, færre komplikationer og forebygge intensivindlæggelser og re-operationer.
App hjælper nybagte forældre, så de kan tage tidligere hjem
Tænk hvis nybagte forældre kunne følge et forløb på en app, der giver relevante informationer på rette tid og hvor personalet kan kontaktes via en beskedfunktion. Sådan stiger trygheden hos nybagte familier tilknyttet forløbet på Aarhus Universitetshospital i Region Midtjylland, hvor de tager tidligere hjem fra hospitalet, mens opkaldene til afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler falder.
VR-briller gør børn trygge før prik med nål
Stadig ikke overbevist? Tænk så hvis virtual reality med spændende spil kunne gøre børn trygge, så de nærmest ikke opdager, at de bliver stukket med en nål eller får lagt drop. På Holbæk Sygehus i Region Sjælland er det på med en VR-brille til ungerne og i gang med et særligt udviklet spil. Vupti er fokus fjernet fra forventningen og oplevelsen af smerte, ubehag og angst ved stikket. Og det reducerer brugen af beroligende medicin på afdelingen.
Kunstig intelligens hjælper til med vagtplanlægning
Tænk hvis man kunne forudsige, hvor mange akutte patienter, der kommer på en given dag. Det gør de på Aalborg Universitetshospital i Region Nordjylland. De har fodret en kunstig intelligens-model med historiske data, vejrforhold og relevante events, så den til gengæld spytter en forudsigelse om patientindtag ud. Forudsigelsen tages med, når der planlægges vagter, så ressourcerne bruges bedre.
Regionerne standser ikke før vi er i mål
Danmark skal satse benhårdt på afprøvet teknologi, der viser sit værd til at løse arbejdskraftudfordringen. Der er mange lovende løsninger, som nu skal trykprøves endeligt. Regionerne standser ikke, før vi er i mål med et fremtidssikret sundhedsvæsen.