Gå til indhold

Sygehusvalg

Der er frit og udvidet frit sygehusvalg i Danmark. Som patient kan man vælge at blive behandlet på en hvilken som helst offentlig afdeling. Man kan også vælge, at blive behandlet på et af de privathospitaler, som Danske Regioner har indgået aftale med.

Frit sygehusvalg

Ved frit sygehusvalg har man ret til frit at vælge, at blive undersøgt eller behandlet på en hvilken som helst offentlig afdeling, eller på de foreningsejede specialsygehuse eller hospices som er nævnt i Sundhedslovens § 79 stk. 2 og 3. Der kan dog være enkelte tilfælde, hvor dette ikke er muligt som f.eks. ved særlige retslige forhold (hvis man er dømt). Men det kan også være, at den afdeling man som patient gerne vil henvises til ligger i en anden region, og på grund af overbeliggenhed, har lukket for tilgangen af patienter fra andre regioner. Endelig kan man som patient, have behov for en særlig specialiseret behandling som kun få afdelinger har tilladelse til at udføre, ifølge Sundhedsstyrelsens specialevejledning.

Foreningsejede specialsygehuse og hospices

Foreningsejede specialsygehuse og hospices som står i Sundhedsloven har man også frit valg til, at vælge. De vil sige at de foreningsejede specialsygehuse og hospices som står i Sundhedslovens § 79 stk. 2 og 3, kan man vælge, på de områder som de specifikt arbejder med. Det er den region, hvor det foreningsejede specialsygehuse og hospices ligger, som indgår en driftsoverenskomst på vegne af alle regionerne. Man kan som patient vælge, at blive henvist direkte fra sin praktiserende læge, til et af de foreningsejede specialsygehuse og hospices.

Udvidet frit sygehusvalg

Udvidet frit sygehusvalg blev indført i 2002 for, at nedbringe ventetider på sygehusene og sikre patienterne en hurtigere behandling. I dag er det sådan, at man som patient kan blive udredt på et privathospital, hvis man har fået en tid til udredning, som ligger mere end 1 måned ude i fremtiden. Er du henvist til sygehusbehandling og udredt i perioden fra den 1. juni 2023 til og med den 31. december 2024, er fristen efter for somatisk behandling 2 måneder. Behandling under det udvidede frie sygehusvalg for psykiatrisk behandling er 1 måned. Privathospitalet skal have indgået en aftale om denne udredning eller behandling. Danske Regioner indgår, på vegne af regionerne, aftale med de privathospitaler, der ønsker at indgå en aftale om udvidet frit sygehusvalg. Der er dog enkelte områder, som ifølge loven, ikke kan indgås aftale om, bl.a. fertilitetsbehandling og genoptræning.

Læs om Kvalitet på privathospitalerne under Kvalitet på privathospitaler

Har du et spørgsmål til dine patientrettigheder?

Hvis du har spørgsmål til dine egne eller pårørendes patientrettigheder, kan du kontakte patientvejledningen i den region, som du/de bor i. Du kan finde deres kontaktoplysninger på følgende hjemmesider:

 

 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Lars Oxlund Christoffersen,
Chefrådgiver/Teamleder
T
M
E loc@regioner.dk
Billede af LOC

Læs mere

Sundhedsreform: Rammerne er på plads – nu skal vi samarbejde

Et bredt flertal i Folketinget er enige om en omfattende sundhedsreform og dermed er rammerne for regionernes arbejde på plads. Regionerne er overordnet tilfredse med aftalen. Nu skal der samarbejdes for at gøre ord på papiret til virkelighed for borgerne.

Læs mere