Gå til indhold

Integreret behandling for mennesker med psykisk lidelse og samtidig rusmiddelproblematik

Det integrerede dobbeltdiagnosetilbud er et regionalt behandlingstilbud for mennesker med psykisk lidelse og samtidig rusmiddelproblematik.

Nogle af de mest sårbare og udsatte mennesker i Danmark, er mennesker, som kæmper hårde kampe på to helbredsmæssige fronter. Nemlig både med psykisk sygdom og rusmiddelproblematik. I daglig tale har de en såkaldt dobbeltdiagnose. Det er mennesker, som er fanget i en ond spiral, fordi deres rusmiddelproblematik ofte forværrer den psykiske sygdom, som igen medvirker til at forværre deres situation. Det kan helt indlysende have enorme konsekvenser for det enkelte menneske og deres pårørende.

Indtil nu har behandlingen af rusmiddelproblematikken ligget i kommunerne og behandlingen af den psykiske sygdom ligget i regionen. Det bliver der lavet om på, da regionerne har fået ansvaret for et samlet, sammenhængende og integreret tilbud til mennesker med dobbeltdiagnoser.

Regeringen, KL og Danske Regioner blev i maj 2023 enige om, at regionerne gradvist fra 1. september 2024 skal varetage en ny behandling for mennesker med psykisk lidelse og rusmiddelproblematik. Målgruppen for det nye tilbud er opdelt i undergrupper på baggrund af deres nuværende behandlingskontakt. 

Det drejer sig om:

  1. Personer, som kun modtager psykiatrisk behandling, men er registreret med en misbrugsdiagnose.
  2. Personer, som er i aktuel behandling for både rusmiddelproblematik og en psykisk lidelse.
  3. Personer, der kun er i rusmiddelsbehandling, men er kendt med samtidig psykiatrisk problematik. 

Ordningen vil løbende blive fulgt med henblik på at opbygge viden om målgruppen, herunder omfang og antal personer, der har behov for tilbuddet. Der gøres status i 2026.

Ansvaret for rusmiddelsbehandling af patienterne i målgruppen flyttes trinvis til det nye behandlingstilbud, med følgende indfasning:

  • Gruppe 1 visiteres til det regionale tilbud fra og med 1/9 2024.
  • Gruppe 2 visiteres til det regionale tilbud fra og med 1/7 2025.
  • Gruppe 3 visiteres til det regionale tilbud fra og med 1/7 2026.

Tværregionalt samarbejde og lokal forberedelse

Sundhedsstyrelsen har, i forbindelse med den nye regionale behandling for mennesker med psykisk lidelse og rusmiddelproblematik, udarbejdet en faglig visitationsretningslinje, som skal anvendes i forbindelse med den regionale visitation til tilbuddet.

Du kan læse Sundhedsstyrelsen faglige visitationsretningslinje fra 2023 her:

Regionerne har forud for 1. september 2024 været i tæt dialog med bl.a. patienter, pårørende, klinikere og kommunale repræsentanter med henblik på at udarbejde en forløbsbeskrivelse, der tager udgangspunkt i national og international viden, samt viden og erfaring fra regionernes nuværende arbejde på området. Der har generelt været bred deltagelse i form af klinikere, planlæggere, patient-pårørende-repræsentanter samt KL og kommunale repræsentanter. Arbejdet har mundet ud i en samlet forløbsbeskrivelse for ambulante forløb og for indlagte. Du kan læse den regionale forløbsbeskrivelse fra 2024 her: 

Webinar og konference om opstart af behandlingstilbud

Danske Regioner og KL afholdt d. 24 april 2024 et fælles webinar om det kommende behandlingstilbud om integreret regional behandling af psykisk sygdom og samtidig rusmiddelforbrug. Se webinaret på nedenstående link: 

Danske Regioner afholdt d. 5. september 2024 en gratis konference i forbindelse med den gradvise opstart af et nyt, integreret dobbeltdiagnosetilbud i regionerne fra 1. september 2024. Konferencen havde til formål at fortælle om indsatsen (den trinvise indfasning, visitation, forløbsbeskrivelsen, kvalitet, organisering, patientens stemme, samarbejde mellem sektorer m.m.). Målgruppen for konferencen var for alle, der har administrativ, klinisk eller generel interesse i området. Konferencen var velbesøgt og blev også live-streamet. Se konferencen på nedenstående link:

 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Josefina Hindenburg Krausing
Hvis du vil vide mere

Kontakt

Thea Gade-Rasmussen
Relaterede nyheder

Læs mere