Psykiatri omfatter forebyggelse, diagnostik, behandling, opfølgning og rehabilitering af patienter med psykotiske og ikke-psykotiske lidelser samt psykiske lidelser kombineret med misbrug hos voksne.
Regionerne har ansvaret for den behandlende psykiatri, der omfatter stationær og ambulant behandling på psykiatriske sygehuse, centre og afdelinger – det vil sige ansvaret for hospitalspsykiatrien. Desuden omfatter ansvaret distriktspsykiatri, opsøgende psykoseteam og andre udgående team. Derudover skal regionerne yde konsulentbistand til regionale og kommunale institutioner.
Kommunerne har ansvaret for socialpsykiatrien, der omfatter forskellige former for sociale tilbud til sindslidende. I socialpsykiatrien tilbydes der ydelser som bosteder, væresteder og aktivitetscentre, støtte- og kontaktpersonordninger og støtte til beskæftigelse. Regionerne er i en række tilfælde leverandør af socialpsykiatriske tilbud. Det sker på bestilling fra kommunerne.
Den regionale psykiatri har i perioden 2011-2020 oplevet en stigning i antallet af kontakter. Knap 30.000 børn og unge var i 2011 i kontakt med den regionale psykiatri. I 2020 var tallet ca. 40.000. Det svarer til en stigning på 33 pct. I 2011 var knap 100.000 voksne i kontakt med den regionale psykiatri. Det tal var i 2020 steget til næsten 120.000, svarende til en stigning på 20 pct.
Danske Regioners deludspil på psykiatri- og socialområdet
Danske Regioner har bl.a. sammen med samarbejdspartnere udarbejdet en række udspil med anbefalinger til, hvordan indsatserne til mennesker med mentale udfordringer og psykiske lidelser kan forbedres. Det er på områderne børn- og unge, tidlig psykisk hjælp, psykisk sygdom og samtidigt misbrug, rekruttering samt forskning i psykiatri. Desuden har Danske Regioner med afsæt i en ekspertgruppe udarbejdet anbefalinger til indsatser til forebyggelse af kriminalitet hos mennesker med psykisk sygdom. Det er udspil, som er bragt ind i arbejdet med 10-årsplanen for psykiatri og mental sundhed.