Gå til indhold

Regionerne overtager ordningen med utilsigtede hændelser

Den 1. maj 2025 overtager regionerne den nationale opgave med at modtage rapporteringer om utilsigtede hændelser (UTH) og driften af Dansk Patientsikkerhedsdatabase (DSPD). Arbejdet med at klargøre er i fuld gang.

Danmark indførte som det første land i verden en lov om patientsikkerhed, hvor sundhedspersoner sanktionsfrit har pligt til at rapportere utilsigtede hændelser (UTH) til brug for læring i sundhedsvæsenet. 

Indrapportering, analyse og formidling af UTH’erne er en hjørnesten i den løbende forbedring af kvaliteten og sikkerheden for patienterne.

I oktober 2024 indgik Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Danske Regioner en aftale om, at regionerne overtager opgaven fra staten. 

Aftalen indebærer, at regionerne pr. 1. maj 2025 modtager, analyserer og anvender de samlede indrapporteringer fra sundhedspersonale, patienter og pårørende på tværs af regioner, kommuner, almen praksis, apoteker mv., og stiller dem til rådighed til viden og læring i sundhedsvæsenet. 

Rapporteringsordningen for utilsigtede hændelser har hidtil været varetaget af Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS). Når regionerne overtager UTH-ordningen, bliver opgaven forankret i det nyoprettede Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut.

Arbejdet er i fuld gang

Arbejdet med regionernes overtagelse af UTH-ordningen er begyndt, og det er forventningen, at UTH-ordningen overføres, som den kendes i dag, til regionerne. Det er desuden alle parters ambition, at der skal være tale om en så smidig overgang som muligt, så brugerne ikke oplever forringelse, nedetid eller lignende i overgangen fra statsligt til regionalt regi.

Tilgængeligt for alle sektorer

UTH-ordningen vil også efter 1. maj 2025 være tilgængelig for alle, der allerede i dag drager nytte af ordningen. Det betyder, at alle i sundhedsvæsenet på tværs af kommuner, regioner, apoteker og almen praksis mv. fortsat har mulighed for at indrapportere utilsigtede hændelser i Dansk Patientsikkerhedsdatabase (DPSD). Det samme gælder indberetninger fra patienter og pårørende. 

Overdragelsen af ordningen går derfor ikke ud over mulighederne for at drage læring af UTH’er, ligesom det lokale arbejde heller ikke påvirkes ift. tilgængelige data, som vil være de samme som før. Der vil desuden fortsat være sanktionsfrihed og rapporteringspligt i en kommende lovgivning. 

Fakta

Hvad er en utilsigtet hændelse?

Når noget går galt i forbindelse med sundhedsfaglige opgaver, kaldes det en utilsigtet hændelse (UTH).

Det er en hændelse, som har eller kunne have haft konsekvenser for patienten i forskellig grad. Den kaldes utilsigtet, fordi det ikke var hensigten, at det skulle ske.

Som sundhedsperson har man pligt til at rapportere utilsigtede hændelser. Gennem læring fra de rapporterede utilsigtede hændelser kan man forebygge, at det samme sker for den næste patient.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Kristian Lindkvist Enstrøm