Fremtidens fire nye regioner
Når vi tirsdag d. 18. november 2025 skal stemme til regionalvalget, sker det, efter at et folketingsflertal sidste år vedtog en reform af sundhedsvæsenet.
Regionsgrænserne i Region Nordjylland, Region Midtjylland og Region Syddanmark består, men med sammenlægningen af Region Sjælland og Region Hovedstaden bliver antallet af regioner altså fire i stedet for fem på fremtidens regionale Danmarkskort.
På landsplan skal der vælges 134 regionale politikere i stedet for 205 ved de tidligere regionalvalg.
Antallet af regionalpolitikere ændres nemlig fra 41 i hver af de fem regioner i dag til mellem 25 og 47 med flest politikere i den befolkningsmæssigt største region, Region Østdanmark og færrest i Region Nordjylland med færrest indbyggere.
De valgte politikere i de tre vestligste regioner (Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark) overtager fra nytår 2026, mens de valgte i den nye Region Østdanmark forbereder sig på sammenlægningen og får det fulde driftsansvar fra nytår 2027.
De nuværende politikere i Region Hovedstaden og Region Sjælland fortsætter dermed et år mere, og har driftsansvaret for de to regioner i deres sidste år som selvstændige regioner (2026).
I fremtiden skal regionerne fortsat have det som en af deres hovedopgaver at drive hospitalerne.
Samtidig oprettes der som noget nyt 17 sundhedsråd bestående af både regionale og kommunale politikere. Sundhedsrådene får regionalt flertal, og de får ansvaret for de almenmedicinske tilbud, de praktiserende speciallægeydelser samt patientrettet forebyggelse og de nye kronikerpakker til borgere med de mest udbredte kroniske sygdomme.
Som noget nyt får regionerne og sundhedsrådene ansvaret for akutsygeplejen i borgernes hjem eller på sundheds- og omsorgspladserne, som er de sengepladser, der oprettes, når regionerne får ansvaret for de nuværende kommunale midlertidige og akutte pladser.
Sundheds- og omsorgspladser tildeles typisk ældre, der er færdigbehandlede på hospitalerne, men for syge til at blive sendt hjem eller på plejehjem.
Sundhedsrådene bliver også bl.a. ansvarlige for almen lægepraksis og speciallægeklinikker og for at mere behandling - akutsygepleje - kan foregå i eller tæt på eget hjem. Rådene skal være drivkræfter for bedre sammenhæng mellem behandlingen på de regionale hospitaler, eget hjem og indsatser i kommunerne.
Sundhedsrådene kan lave aftaler med kommuner om at de løser opgaver på vegne af regionen.
De nye regioner får også til opgave at nedsætte patientinddragelsesudvalg og integrere ledelsen af psykiatrien med det somatiske sundhedsvæsen.
De 17 kommende sundhedsråd nedsættes, når regionsråd og kommunalbestyrelser/byråd har konstitueret sig til december.
De 17 råd kommer geografisk til at dække mellem to og ni kommuner.
De får mellem seks og 20 medlemmer og kommer sammenlagt til at bestå af 229 medlemmer fra de kommende regionsråd og kommunalbestyrelser/byråd. En regionalpolitiker bliver formand ligesom regionsrådsmedlemmerne får et snævert flertal i nye råd.
Læs mere: