Gå til indhold

Fremtidens almen praksis – udvikling og nye rammer

De praktiserende læger er en grundsten i det danske sundhedsvæsen, og Danske Regioner ønsker, at almen praksis bliver styrket og rustet til den kommende omstilling med flere ældre og flere nære sundhedstilbud. Vi skal sørge for, at borgerne har nem og hurtig adgang til lægehjælp af høj kvalitet, uanset hvor i landet de bor.

Den praktiserende læge skal både være ”gatekeeper” til sundhedsvæsenet og patientens tovholder, herunder særligt når patienten er i kontakt med flere dele af sundhedsvæsenet: hospital, praksissektor og kommunens sundhedstilbud.

Den praktiserende læge skal tage sig af den samlede population knyttet til klinikken og prioritere sin tid, så alle grupper – også de, der ikke selv er tilstrækkeligt opsøgende – får adgang til lægeydelser efter behov. I den funktion skal lægerne bakkes op af det øvrige sundhedsvæsen, herunder regioner, hospitaler, praktiserende speciallæger og kommuner.

Danske Regioner bakker op om den nuværende grundmodel, hvor almen medicinske ydelser overvejende leveres af praktiserende læger, der driver klinikker som selvstændige virksomheder. Det er dog en forudsætning for en sådan model, at kapaciteten udbygges, så alle borgere får adgang til en praksislæge i nærområdet, og på sigt også en reel mulighed for frit lægevalg.

Hent publikationen: