Danske Regioner takker for muligheden for at afgive høringssvar. Svaret er udarbejdet med bidrag fra regionerne.
Faglige bemærkninger
Danske Regioner ønsker at påpege, at hverken den tidligere forsøgsordning eller den planlagte permanente ordning med medicinsk cannabis bunder i faglig evidens.
Eventuel brug af cannabisholdige produkter bør ske gennem godkendte lægemidler, evt. magistrelle præparater.
Den begrænsede evidens for medicinsk cannabis kan have konsekvenser for patientsikkerheden og stiller patienter der behandles med medicinsk cannabis ulige i forhold til andre patienter, der behandles med medicinske præparater, da der ikke stilles krav til dokumentation af klinisk effekt og bivirkninger, som
det ellers er tilfældet ved godkendelse af lægemidler. Før en bred anvendelse af medicinsk cannabis bør den nødvendige viden genereres og de vanlige systemer for godkendelse af lægemidler bør benyttes og anvendelse bør ske i overensstemmelse med Medicinrådets principper for behandling.
Den permanente ordning sikrer ikke en tilstrækkelig struktur for løbende dataindsamling, der kan danne grundlag for evidensbaseret forskning. En ordning bør – som forsøgsordningen burde have gjort – baseres på en protokolleret anvendelse, hvor systematisk viden om effekt og bivirkninger indsamles.
For de patientgrupper, der er omfattet af ordningen, er der kun begrænset eller ingen dokumentation for effekt. Medicinsk cannabis kan kun fagligt anbefales i enkelte afgrænsede tilfælde, som fx smerte ved spastiske tilstande ved multipel sklerose og specifikke former for epilepsi. Der mangler evidens for effekt ved neurologiske sygdomme som Parkinsons sygdom, migræne, spændingshovedpine, følger efter apopleksi, neuropati og uspecifikke smerter.
Derudover vurderes det, at læger på baggrund af den manglende evidens og faglige erfaring i meget begrænset omfang vil deltage i ordningen. Der er også bekymringer om lægers retsstilling ved udskrivelse af ikke-godkendte naturlægemidler på uklare medicinske indikationer, herunder risikoen for alvorlige bivirkninger og udvikling af cannabismisbrug.
Medicinsk cannabis bør godkendes via de vanlige systemer for godkendelse af lægemidler og bør ske i overensstemmelse med Medicinrådets principper for behandling. Forsøgsordningen bør derfor ikke permanentgøres.
Økonomiske bemærkninger
Hvis der etableres en permanent ordning for medicinsk cannabis, da forventes det, at der tildeles økonomisk kompensation hertil, da regionerne vil have økonomiske konsekvenser som følge af lovændringen.
Det fremgår dog ikke tydeligt i høringen, at regionerne modtager økonomisk kompensation. Det bemærkes hertil, at forsøgsordningen for nogle regioner har oversteget de midler, som var bevilliget, mens andre regioner har kunne dække udgifterne inden for bevillingsniveauet.
Sagen ønskes derfor medtaget på Lov- og Cirkulæreprogrammet med henblik på forhandling af lovforslagets konsekvenser for regionernes økonomi, jfr. ”Det Udvidede Totalbalanceprincip (DUT) i henhold til VEJL nr. 63 af 09/10/2007."
Læs også Danske Regioners høringssvar i pdf-format herunder: