Gå til indhold

Danske Regioners høringssvar til udkast til ændring af sundhedsloven om mulighed for forhandling af fortrolige priser i tilskudssystemet

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har den 15. november 2024 fremsendt udkast til ændring af sundhedsloven (mulighed for forhandling af fortrolige priser i tilskudssystemet) i høring. Danske Regioner takker for muligheden for at komme med bemærkninger og for den løbende inddragelse i udformningen af forslaget til lovændring, der vil gøre det muligt for Lægemiddelstyrelsen at træffe afgørelse om tilskud på baggrund af en forhandlet pris i en treårig forsøgsperiode.

Danske Regioner ser positivt på forslaget til lovændringen. Regionerne har de sidste år oplevet markante stigninger i udgifterne til tilskudsmedicin, hvilket presser regionernes samlede økonomi og dermed går ud over patienterne. For at reducere stigningen i regionernes udgifter til sygehusmedicin oprettede Danske Regioner i 2017 Medicinrådet, der sammen med regionernes indkøbsorganisation Amgros sørger for at holde udgiftsstigningerne nede. Amgros markante rabatter på hospitalsmedicin bygger bl.a. på forhandling af fortrolige priser, og det er derfor positivt, at virksomhederne også får muligheden for at forhandle fortrolige priser på tilskudsmedicin med henblik på at reducere stigningen i regionernes udgifter. Det er også positivt, at ordningen giver mulighed for, at flere borgere vil kunne opnå tilskud til receptpligtige lægemidler, hvis prisen sættes tilstrækkeligt lavt.

Bemærkninger til udkastet til lovændringen
Danske Regioner har følgende bemærkninger til lovforslaget:

  • Det fremgår af udkastet, at det i forbindelse med de årlige økonomiforhandlinger mellem regeringen og Danske Regioner skal aftales, hvordan den besparelse – borgere ville have opnået, hvis de havde betalt den forhandlede fortrolige pris på apoteket – skal udmøntes i sundhedsvæsenet. Danske Regioner er enige i, at den forventede reduktion i regionernes udgifter til tilskudsmedicin skal bruges på at skabe mest mulig sundhed for borgerne. Danske Regioner vil dog også bemærke, at ordningen muliggør, at flere borgere vil kunne opnå tilskud, hvilket alt andet lige vil øge regionernes udgifter. Det vil derfor være svært at estimere, hvor stor en reduktion i medicintilskudsudgifterne ordningen reelt vil medføre.

  • Det fremgår af udkastet, at eksisterende tilskud ikke skal bortfalde alene som følge af, at der forhandles en fortrolig pris på andre lægemidler. Danske Regioner mener, at hvis lægemidler med forskellige indholdsstoffer har lige god effekt, er det vigtigt, at der kan konkurreres på pris for at holde borgernes og regionernes medicinudgifter nede. Hvis eksempelvis et nyt lægemiddel har lige så god effekt som et eksisterende lægemiddel med tilskud, bør begge virksomheder indbydes til en prisforhandling, hvor det skal være muligt, at virksomheden med det dyreste produkt får frataget sit tilskud. Ellers udnyttes konkurrencesituationen ikke optimalt.

  • Det fremgår af udkastet, at det forventes, at ministeriet vil fastsætte regler om, at fortroligheden af den forhandlede pris ophæves forud for, at lægemidlet forventes at blive udsat for generisk konkurrence. Danske Regioner er enige i, at det er hensigtsmæssigt, at producenter af generika får indsigt i prisniveauet forud for markedsføringen af deres produkter. Det vil dog gå ud over originalproducenternes mulighed for at sænke priserne, hvis disse på et tidspunkt offentliggøres. De forhandlede priser bør derfor ikke offentliggøres, men kun oplyses til de producenter, der planlægger at markedsføre generika i Danmark. Oplysningen af priserne bør derfor ske i fortrolighed.

  • Det fremgår konkret af lovforslaget, at ”Danske Regioner allerede har en repræsentant i Medicintilskudsnævnet”. Hertil skal Danske Regioner for god ordens skyld oplyse, at Danske Regioner ikke er repræsenteret i Medicintilskudsnævnet. Det er Regionernes Lønnings og Takstnævn (RLTN), som i henholdt til Sundhedslovens § 155, stk. 2, har et medlem af Medicintilskudsnævnet.


Danske Regioner bemærker afslutningsvist, at det er afgørende, at ordningen medfører lavere udgifter til tilskudsmedicin for regionerne, og at der i evalueringen af forsøgsordningen lægges vægt på dette. Danske Regioner ser frem til i samarbejde med Indenrigs- og Sundhedsministeriet at bidrage til det videre arbejde i udfoldelsen af forsøgsordningen med forhandlingen af fortrolige priser på tilskudsmedicin.
 

Med venlig hilsen


Anders Kühnau / Mads Duedahl

Læs også Danske Regioners høringssvar i pdf-format herunder: 

Danske Regioners høringssvar på udkast til lovændring om fortrolige priser ved køb af tilskudsmedicin