Gå til indhold

Uddannelse

Regioner og sygeplejersker: Der er brug for en national plan for sygeplejerskers specialuddannelser

Med den hastige udvikling i sundhedsvæsenet er der et øget behov for at bygge videre på sygeplejerskernes kompetencer efter uddannelsen. Derfor skal vi have et nationalt blik på, hvilke specialuddannelser vi har brug for fremover, skriver Dorthe Boe Danbjørg og Anders Kühnau.

Af Anders Kühnau, formand for Danske Regioner og Dorthe Boe Danbjørg, forkvinde i Dansk Sygeplejeråd. Indlægget blev bragt i Altinget Sundhed den 6. februar 2025.

Regeringens udspil til en reform af sygeplejerskeuddannelsen rummer mange gode elementer.

For eksempel deler vi ambitionen om et mere fleksibelt og praksisorienteret uddannelsessystem med bedre og tydeligere karriereveje gennem hele arbejdslivet. Reformen lægger op til en nødvendig investering i uddannelsernes kvalitet og en styrket nærhed til praksis.

Det er altafgørende for at tiltrække flere til faget og styrke sundhedsvæsenet. Men vi er nødt til at tage et skridt længere. 

I dag er det for mange unge ikke tydeligt nok, hvilke karriere- og udviklingsmuligheder, der ligger i at tage en professionsuddannelse.

Det skal være tydeligt, at sygeplejerskeuddannelsen er en vej til et livslangt arbejdsliv med faglig udvikling – og med sundhedsvæsenets hastige udvikling bliver behovet for faglig udvikling kun større.

Regeringen tager et nødvendigt skridt

Det er godt, at regeringen har fokus på efter- og videreuddannelser. Vi ønsker, at efteruddannelse for sygeplejersker er målrettet det direkte arbejde med patienterne. Det vil sige, at den skal have afsæt i praksis.

De sygeplejefaglige specialuddannelser et godt eksempel. De er netop forankret i sundhedsvæsenet og er kendte og tydelige kliniske karriereveje for sygeplejersker.

Specialuddannelserne er allerede en hjørnesten i det danske sundhedsvæsen.

Sygeplejerskernes specialuddannelser er i dag et vigtigt fundament for høj kvalitet og patientsikkerhed i sundhedsvæsenet og styrker samtidig fastholdelsen af sygeplejersker i faget.

Med en forkortelse af sygeplejerskeuddannelsen, som regeringen lægger op til, bliver mulighederne for klinikrettet efteruddannelse kun endnu vigtigere.

Derudover ved vi, at tydelige karriereveje kan tiltrække flere unge til sygeplejerskeuddannelsen og samtidig sikre, at erfarne sygeplejersker bliver i det offentlige sundhedsvæsen. Det har vi allerede gode erfaringer med i dag.

Kortlæg specialuddannelser

I Danske Regioner og Dansk Sygeplejeråd foreslår vi, at regeringen som led i en reform af professionsuddannelserne sætter gang i en national kortlægning af sygeplejerskers eksisterende specialuddannelser.

Det skal også kortlægges, hvor der bør oprettes nye specialuddannelser for at styrke sundhedsvæsenet, så antallet af specialuddannelser udvides. Det kan for eksempel være inden for medicinsk sygepleje, kirurgisk sygepleje, pædiatri, palliation og operationssygepleje.

Det kan også være specialuddannelser, der giver sygeplejersken en specialiseret faglig bredde og kliniske generalistkompetencer. Det er der brug for i en tid med ændrede og mere komplekse patientbehov og et stigende antal ældre patienter. 

Specialuddannelserne er allerede en hjørnesten i det danske sundhedsvæsen. Derfor er det vigtigt, at vi beskytter det, der fungerer, samtidig med at vi udvikler og tilpasser uddannelserne til fremtidens behov.

Det ligger i øvrigt i god forlængelse af de anbefalinger, som Robusthedskommissionen er kommet med. De foreslår en stærkere styring og prioritering af alle typer af efter- og videreuddannelse med afsæt i behovet på sundhedsområdet og for at skabe tydeligere karriereveje.

Unge har en plads i sundhedsvæsenet

Med regeringens udspil til uddannelsesreform bliver der lagt nogle lovende spor til at sikre de kompetencer, som sygeplejerskerne og sundhedsvæsenet får brug for i fremtiden. Dem skal vi bygge videre på.

Lad os sammen sikre, at flere unge fremover kan se muligheder ved at gå ind ad døren til en professionsuddannelse, når de står over for deres valg af uddannelse.

Her kan tydelige karriereveje og gode specialuddannelser både tiltrække flere studerende til sygeplejerskeuddannelsen, fastholde sygeplejersker i det offentlige sundhedsvæsen og samtidig løfte kvaliteten i patientbehandlingen.