Målsætningen er at gøre Danmark til et foregangsland inden for avancerede terapier og sikre danske patienter hurtig adgang til nye og potentielt helbredende behandlinger af alvorlige og sjældne sygdomme.
Der foregår en hastig teknologisk og videnskabelig udvikling af avancerede terapier (ATMP’er), for eksempel genterapier og celleterapier, der rummer store potentialer for patienterne.
Danmark har gode forudsætninger for at kunne blive et foregangsland inden for udvikling og ibrugtagning af ATMP’er i kraft af den danske life science industri og stærke faglige miljøer på hospitaler og universiteter. Men der er behov for en strategisk indsats for at løse udfordringer på området og styrke samarbejde mellem de centrale aktører fra sundhedsvæsenet, forskningsverden og lægemiddelindustrien.
Rammevilkårene for klinisk forskning skal styrkes for at gøre det lettere for de kliniske miljøer at igangsætte forsøg, og så vi kan tiltrække flere kliniske forsøg til Danmark. Overgangen fra forskning til behandling skal understøttes både for de akademiske miljøer, og så det bliver mere attraktivt at markedsføre ATMP’er i Danmark. Og på sigt skal der kun være én indgang for klinikere, forskere og virksomheder – både i forhold til viden, vejledning og samarbejde.
Sådan lyder nogle af målene i kommissoriet for den nye nationale samarbejdsstruktur for ATMP Danmark. Samarbejdsstrukturen består af en styregruppe og en referencegruppe.
Som led i indsatsen skal der gennemføres analyser og pilotprojekter for at afdække udfordringer og mulige løsningsmodeller, der kan fremme udvikling og ibrugtagning af ATMP’er.
Initiativet udspringer af den politiske aftale om Strategi for life science 2024-2027. Der er afsat 18,5 mio. kr. til initiativet i perioden 2024-2027.
Amgros står for projektledelse og sekretariatsbetjeningen af ATMP Danmark. Her bliver en vigtig opgave at understøtte det nationale samarbejde og koordinere på tværs af regioner, universiteter, lægemiddelindustrien og relevante myndigheder.