Forebyggelse
Folketinget bør hæve afgifterne markant, så nikotinprodukter og tobak bliver væsentligt dyrere, og der skal skrides ind overfor det store ulovlige salg.
Næsten hver tredje af de 15-29-årige ryger eller bruger nikotinprodukter, viser en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen. Samtidig ses et foruroligende forbrug hos børn i folkeskolen, hvor der er registreret forbrug af snus helt ned til 5. klasse. Markant højere priser kan afholde en del børn og unge fra at få fat på produkterne, fordi børn og unge ganske enkelt ikke vil have råd.
Stort ulovligt salg til teenagere
Det er forbudt at sælge nikotinprodukter til børn og unge under 18 år, men næsten hver femte 15-17årige teenager bruger fx nikotinposer eller vapes (e-cigaretter).
Ulovligt salg florerer i butikker, på folkeskoler og via sociale medier. Børn og unge lokkes til at købe puff bars -også kaldet elf bars- i farvestrålende indpakning og med smag af cola, bær og slik.
- Det ulovlige salg er fuldstændig uacceptabelt. Industrien prøver at camouflere de stærkt vanedannende puff bars, som om de er harmløse. Men sandheden er, at de gør børn og unge afhængige af nikotin, der er særlig farligt for børn og unge, fordi deres hjerner ikke er færdigudviklede, siger sundhedsudvalgsformanden i Danske Regioner Karin Friis Bach.
Hun henviser til, at nikotinen øger risikoen for både stress, depression og angst, og at børn og unge fortjener at vokse op i samfund, der gør meget mere for at undgå, at mindreårige bliver afhængige af vanedannende og sundhedsskadelige produkter.
(Nyheden fortsætter under illustrationen)
Nikotin er ligeså vanedannende som kokain
- Vi ser oveni en skræmmende udvikling, hvor det illegale marked falbyder puff bars, som også er tilsat euforiserende stoffer. Den slags kan være en tikkende bombe for mange unges sundhed, lyder det fra Karin Friis Bach, der henviser til de såkaldte ”puff bar spice”. De indeholder opioider eller hallucinogener. Efter at børn helt ned til 12-års alderen har indåndet dampene fra de særlig farlige puff bars, har psykiatriske akutmodtagelser indlagt børnene med psykoser.
Mange forældre ved desværre ikke, at deres børn og unge ulovligt køber nikotinprodukter på nettet eller i skolen. Og de ved ikke, at nikotin er ligeså vanedannende som kokain. Med de farvestrålende indpakninger og sødlige smagsstoffer har industrien haft held med at lancere nikotinprodukter som ”sunde” alternativer til tobak.
- Myndighederne bør reagere hurtigere og være foran industrien. Ellers frygter jeg, at industrien fortsætter med at markedsføre nye fantasifulde men voldsomt farlige produkter. Og producenterne har tilsyneladende ingen tanke på de skader, som de påfører børn og unge, siger Karin Friis Bach.
Forbyd butikker nær skoler at sælge nikotinprodukter
Danske Regioner mener, at det helt bør forbydes at sælge nikotinprodukter online. Tech-giganterne skal tage større ansvar for, at der ikke sker ulovligt salg via deres platforme. Og færre supermarkeder og kiosker skal kunne sælge nikotin-produkter, fx når butikkerne ligger tæt på skoler og ungdomsuddannelser. Myndighederne bør samtidig forstærke indsatser med kontrolaktioner og mystery-shoppere, så ulovlig handel bliver straffet. Behovet understreges af, at razziaer i kiosker for nylig afslørede omfattende snyd med salg af ulovlige nikotinprodukter.
I Holland blev det sidste år forbudt at sælge produkterne i supermarkeder, og i Finland skal butikker have særlig tilladelse til at sælge nikotinprodukter.
- Danmark har også brug for en langt skrappere kurs. Det skylder vi ganske enkelt vores sagesløse børn og unge. De skal kunne imødese en sund voksentilværelse uden psykiske ar på sjælen forårsaget af kreative forretningsmænd og svage myndigheder, pointerer Karin Friis Bach.
Danske Regioner foreslår:
• Stop for onlinesalg
• Markant prisstigning på lovlige nikotinprodukter
• Færre butikker skal have salgstilladelse – særligt nær skoler og ungdomsuddannelser
• Bedre butikskontrol, så ulovligt salg til mindreårige forhindres
• Borgerrettet oplysningsindsats
• Myndigheder foran industrien, så regulering bliver mulig
• Forbud mod at tilsætte mentol i nikotinprodukter
Kilder:
Sundhedsstyrelsen: Danskernes Rygevaner, 2024
Statens Institut for Folkesundhed: Røg - en undersøgelse af tobak, adfærd og regler