Danske Regioner er i gang med at udrede de mulige juridiske udfordringer med brugen af glukosemålere til diabetespatienter. Det skyldes, at leverandørerne bag målerne anser sig som dataansvarlige for de oplysninger, som bliver registreret i udstyret. De data, som de har adgang til, er blandt andet patienternes blodglukoseværdier, insulindosis, kulhydratindtastninger og alder.
Det betyder, at leverandørerne kan bruge oplysningerne til at forbedre deres udstyr, udvikle nye produkter og til markedsføring. Danske Regioner og regionerne er i gang med at undersøge, om det er i strid med EU’s GDPR-regler og sundhedsloven.
- Det er afgørende, at vi finder en løsning, og det er vi i fuld gang med. Danmark skal fortsætte med at være i front, når det gælder nye teknologiske hjemmebehandlinger, som gør det lettere for patienterne at leve med deres kroniske sygdom, siger Mads Duedahl, der er næstformand i Danske Regioner.
Danske Regioner har taget kontakt til Indenrigs- og Sundhedsministeriet og leverandørerne af teknologierne for at få hjælp til at undersøge, om der er juridiske udfordringer i anvendelsen.
Diabetesteknologi har stor betydning for kvaliteten af diabetesbehandling og patienter der allerede bruger diabetesteknologi skal fortsætte med dette. Det er i forbindelse med et større udbud af glukosemålere, at Danske Regioner er blevet opmærksom på de juridiske udfordringer med diabetesteknologi.
Forsøgsordning sættes på pause
Glukosemålere er et vigtigt behandlingsredskab for patienter med type-1 diabetes, og der er et ønske om at finde ud af, om det også kunne komme patienter med type-2 diabetes til gavn. Danske Regioner har i samarbejde med Indenrigs- og Sundhedsministeriet aftalt en forsøgsordning med glukosemålere til patienter med type-2 diabetes. Denne forsøgsordning er sat på pause, indtil det juridiske er på plads.
De juridiske udfordringer har ikke betydning for patientsikkerheden og selve behandlingen af diabetes. Det handler udelukkende om beskyttelse af patienternes data.