Gå til indhold

Budgetaftaler

Regionerne prioriterer det nære sundhedsvæsen i budgetaftaler for 2025

I budgetaftalerne for 2025 investerer regionerne i at styrke behandlingen tættere på borgernes hjem, herunder at sikre bedre lægedækning. De regionale budgetaftaler prioriterer desuden penge til stigende medicinudgifter og fortsat høj aktivitet på hospitalerne.

Alle regioner har i budgetterne for 2025 prioriteret penge til at styrke det nære sundhedsvæsen, herunder investeringer i almen praksis.

Samlet er der i regionernes budgetaftaler afsat 400 mio. til det nære sundhedsvæsen, heraf godt 300 mio. til almen- og speciallægepraksis, mens resten er øremærket øvrige initiativer for blandt andet at styrke lægedækningen samt til en række initiativer, som skal rykke sundhedstilbud og behandling tættere på borgerne.

I forbindelse med regionernes økonomiaftale for 2025 valgte regionerne at reservere 100 mio. kroner til en ulighedspulje, som blev fordelt med 53 mio. kr. til Region Sjælland og 47 mio. kr. til Region Nordjylland. Med budgetterne er pengene fra puljen prioriteret til bl.a. at understøtte bedre lægedækning i yderområderne.

Stigende udgifter til medicin

De senere år har stigende medicinudgifter været en udfordring for sundhedsvæsenets samlede økonomi, særligt på baggrund af en meget stor stigning i udgifterne til tilskudsmedicin.

Igen i 2025 forventer regionerne en vækst i udgifterne til medicin som især skyldes nye dyre lægemidler på sygehusene.

Samlet set prioriterer regionerne en større andel af budgetterne til den skønnede vækst i medicinudgifter på mere end 800 mio. kr. i 2025.

Fortsat fokus på høj aktivitet og robuste hospitaler

Regionerne er lykkedes med at forkorte ventetiden til behandling betragteligt i løbet af 2024, til trods for at antallet af patienter i sundhedsvæsenet fortsat er stigende.  I forbindelse med økonomiaftalen fik regionerne 600 mio. til at dække den ekstraordinært store stigning i medicinudgifter og sikre, at det ikke blev nødvendigt at bremse op.

Det samlede antal operationer og behandlinger har i første halvdel af 2024 været på højere niveau end tidligere år, og pengene har været medvirkende til at sikre fortsat er høj aktivitet på hospitalsafdelingerne.

Igen i 2025 prioriterer regionerne midler til at sikre et robust hospitalsvæsen og en fortsat høj aktivitet. Det indebærer både midlerne til aktivitet på hospitalerne, til videreuddannelse af flere læger og til at styrke digitaliseringen af sundhedsvæsenet, herunder også drift, service og vedligeholdelse af eksisterende IT-systemer.

Læs mere om regionernes respektive budgetforlig:

Region NordjyllandBudgettet klar i regionen: Politikere styrker patient-behandling og nedbringer ventelister

Region Midtjylland: Region Midtjylland styrker hospitalerne og flytter behandling tættere på patienten

Region Syddanmark: Bredt flertal står bag robust 2025-budget i Region Syddanmark

Region Sjælland: Massive investeringer skal bekæmpe ulighed i sundhed

Region Hovedstaden: Penge til psykiatrien: Patienter og medarbejdere skal sikres tryghed