Gå til indhold

Psykiatri

Nyt samlet behandlingstilbud til patienter med dobbeltdiagnoser i regionerne

Fra den 1. september overtager regionerne ansvaret for behandlingen af patienter med dobbeltdiagnoser. Det vil sige patienter, som både har en psykisk lidelse og en samtidig rusmiddelproblematik. Den nye organisering af et samlet tilbud i regi af regionerne skal sikre en mere sammenhængende behandling for denne patientgruppe.

Regionerne starter med at tilbyde integreret behandling til de patienter, som allerede er i behandling for deres psykiske sygdom, men som har en samtidig rusmiddelproblematik, som de ikke modtager behandling for.

Formand for psykiatri- og socialudvalget i Danske Regioner, Jacob Klærke, siger:

- Patienter med dobbeltdiagnoser er nogle af de mest udsatte mennesker i vores samfund. Det er meget vigtigt, at vi nu kan give en samlet indsats, hvor vi både adresserer behandling af rusmiddelproblematikken og den psykiske sygdom, der gensidigt påvirker hinanden.

- Det at vi samler indsatsen vil give mere kontinuitet og sammenhæng i behandlingsforløbet og dermed bedre resultater til gavn for nogle af vores mest sårbare patienter og for deres pårørende. 

Meget forberedelse forud for implementering

Tidligere kunne patienter med dobbeltdiagnoser komme i klemme mellem den regionale psykiatri og den kommunale rusmiddelbehandling, fordi patienterne skulle navigere mellem to behandlingssystemer. Med det nye tilbud er behandlingen nu samlet i regionerne, og patienter vil få en samtidig behandling på samme lokation af de samme behandlere.

Regionerne har forud for 1. september 2024 været i tæt dialog med bl.a. patienter, pårørende, klinikere og kommunale repræsentanter med henblik på at udarbejde en forløbsbeskrivelse, der tager udgangspunkt i national og international viden, samt viden og erfaring fra regionernes nuværende arbejde på området.

- Vi går til arbejdet med stor ydmyghed, for det er en omfattende opgave. Men også en opgave, som regionerne er godt i gang med at forberede sig på. Personale rundt omkring i landet har bl.a. brugt tid på at få mere indsigt i behandlingen af rusmiddelproblemer, og hvordan det bedst behandles samtidigt med den psykiatriske behandling, siger Jacob Klærke.

Stort mørketal

Det nye dobbeltdiagnosetilbud er desuden baseret på en faglig visitationsretningslinje, udarbejdet af Sundhedsstyrelsen og Social- og Boligstyrelsen med input fra en bredt sammensat faglig arbejdsgruppe og ekspertvurdering af målgruppen. 

Regionerne får tildelt 323 millioner kroner til at etablere det nye dobbeltdiagnosetilbud, samt yderligere 108 millioner kroner til at dække merudgifterne ved omlægningen af de særlige pladser. Samtidig frigøres 61 millioner kroner i kommunerne som følge af omlægningen.

Det anslås, at omkring 9.200 personer udgør målgruppen for dobbeltdiagnosetilbuddet, men det reelle tal kan ifølge VIVE være betydeligt højere.

- At behandle patienter med dobbeltdiagnoser er komplekst, og vi skal derfor nøje følge udviklingen og sikre, at tilbuddet løbende tilpasses behovene, siger Jacob Klærke.

Aftalen om det nye dobbeltdiagnosetilbud blev indgået i 2023 som en del af økonomiforhandlingerne mellem regeringen, KL og Danske Regioner. Implementeringen af tilbuddet sker gradvist fra 1. september 2024 frem til og med 2027, og der vil være en tæt faglig opfølgning, herunder systematisk dataindsamling.

Danske Regioner afholder en konference om dobbeltdiagnoser torsdag d. 5/9. Det er muligt for alle at deltage digitalt.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 51 51 18 18 (ikke SMS) eller på pressekontakt@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere