Regionernes Lønnings- og Takstnævn og PLO har indgået en etårig overenskomst, og selvom den først gælder fra 2025, er der aftalt et væsentligt økonomiløft allerede fra 2024. Økonomiløftet i 2024 sker helt ekstraordinært som følge af flere borgere, og at almen praksis løser flere opgaver i det nære sundhedsvæsen.
Der bliver med aftalen sat ekstra 284 mio. kr. af i 2024 og 2025. De 145 mio. kr. sker som et løft af den økonomiske ramme allerede fra 2024. Det kommer oven i væksten på 95 mio. kr., der allerede er aftalt til almen praksis i år i forbindelse med seneste overenskomst.
Dermed prioriterer den nye overenskomst en styrkelse af det nære sundhedsvæsen ifølge Heino Knudsen, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn:
- Med aftalen har vi i regionerne prioriteret borgernes nære sundhedstilbud i almen praksis meget højt. Og samtidig har vi som noget nyt aftalt en model for faste læger på bosteder. Forbedret lægedækning i de områder, hvor der er færrest læger, og hvor behovet er størst, stod også højt på ønskelisten. Her har vi taget et skridt i den rigtige retning, siger han.
Mindre ulighed i adgangen til almen praksis
En del af midlerne i aftalen afsættes til tiltag, der skal reducere uligheden i adgangen til almen praksis. Det er aftalt, at der indføres en national ordning for faste læger på længerevarende botilbud, som skal styrke samarbejdet mellem almen praksis og de enkelte botilbud til gavn for beboerne.
Almen praksis skal i fremtiden fortsat udbygges, så alle danskere får adgang til en praktiserende læge. Med aftalen tages yderligere skridt mod at gøre det mere attraktivt at være praktiserende læge i yderområderne. Aftalen afsætter i alt 60 mio. kr. i 2025 til at prioritere en bedre lægedækning, bl.a. for at gøre plads i økonomien til 75 ekstra læger.
Det omfatter også en ny lægedækningspulje, så regionerne i samarbejde med f.eks. PLO, kommuner og andre lokale aktører kan sætte gang i initiativer, der fremmer rekruttering og fastholdelse af læger. Næstformand for Løn- og Praksisudvalget, Bo Libergren, fortæller:
- Midlerne kan fx gå til at forbedre praktiske forhold for almene medicinere, der gerne vil arbejde som praktiserende læger i områder med lægemangel. Det kan handle om transport eller lokaler, som regionerne nu får mulighed for at hjælpe med via den pulje til lokale initiativer, som den nye overenskomst åbner mulighed for.
Bedre adgang til journalnotater
Det er desuden aftalt, at journalnotater i fremtiden skal deles, så patienten selv og andre relevante sundhedspersoner kan læse journalnotater, som den praktiserende læge har skrevet. Journalnotaterne vil således være tilgængelig på både MinLæge-appen og på sundhed.dk inden udgangen af 2026. Med denne aftale vil patienten i fremtiden få et langt større indblik i eget forløb. Det vil desuden sikre, at relevante sundheds-professionelle har de nødvendige oplysninger ved hånden i behandlingen.
Fakta om overenskomst mellem PLO og RLTN
Forhandlingsaftale mellem PLO og RLTN