Kan social ulighed i sundhed reduceres ved at øge unges sundhedskompetencer? Kan en onlineintervention hjælpe unge kvinder med psykisk sygdom til at undgå en spiseforstyrrelse? Og hvordan kan partneren til gravide med graviditetsdiabetes medinddrages og støttes i at involvere sig i familiens sundhed?
Det er nogle af de problemstillinger, der arbejdes med i de projekter, der modtog støtte fra Forebyggelsespuljen sidste år.
For syvende gang er det nu muligt at søge penge til forskningsprojekter, der sætter fokus på forebyggelse. Der er otte millioner kroner i puljen, som uddeles i foråret 2025 til de udvalgte projekter.
- Forebyggelse er nøglen til at skabe flere sunde leveår og mindske ulighed i sundhed. Ved at satse på tidlige indsatser kan vi sikre, at flere får bedre muligheder for et godt og sundt liv. Jeg håber, at vi får mange gode ansøgninger igen i år, så flere lovende projekter kan føres ud i livet, Karin Friis Bach, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.
Vurdering og ansøgningsfrist
I 2024 modtog seks projekter støtte, og siden puljen åbnede første gang i 2019 har i alt 45 projekter fået støtte.
Ved vurderingen af ansøgningerne lægger regionerne vægt på, at resultaterne kan udbredes til flere regioner og kommuner. Derudover prioriteres projekter, der involverer flere samarbejdspartnere og forskningsmiljøer.
Arbejdsgruppen, der vurderer ansøgningerne, består af repræsentanter fra regionerne. De udvælger en række ansøgninger, der sendes til en regional styregruppe, der endeligt udvælger hvilke projekter, der skal have støtte.
Ansøgningsfristen er 10. januar 2025. Projekter, der modtager bevilling, får besked senest i april 2025.
Læs mere om, hvilke projekter, der tidligere har modtaget bevilling fra puljen. Få information om puljen, og hvordan du kan søge: