Sundhedsreform
Af Anders Kühnau og Mads Duedahl, formand og næstformand i Danske Regioner. Indlægget er bragt i Jyllands-Posten d. 15/10 2024.
Netop nu forhandler Folketinget om en stor reform af sundhedsvæsenet. Regeringen er kommet med et udspil, der i høj grad gør op med den kassetænkning og mange af de sektorovergange, som mange patienter i dag snubler over.
Det giver gode forudsætninger for samarbejdet i sundhedsvæsenet. For når vi skal bygge det nære sundhedsvæsen, så gælder de samme regler som for enhver anden byggeplads: Samarbejdet fungerer bedst, når opgaver og ansvar er klart fordelt.
Det samarbejde bliver ikke mindst vigtigt i de 17 nye sundhedsråd, som regeringen foreslår at oprette som stående udvalg under regionerne. I sundhedsrådene skal vi sammen, regioner og kommuner, skabe et nært sundhedsvæsen med høj og ensartet kvalitet – tæt på de borgere, vi træffer beslutninger for.
Vores ambitioner for det samarbejde er høje. For vi ved, at vi deler visionen om et styrket nært sundhedsvæsen med engagerede kommunale sundhedsudvalgsformænd.
(Indlægget fortsætter under billedet)
Opgaver skal ikke flyttes ind på sygehusene
Vi går ikke ind i de nye opgaver med ønsket om at bryde alting ned og starte forfra. Tværtimod. Vi skal ikke bryde med de gode ting, der allerede findes. Hvis en kommune allerede løser en sundhedsopgave godt, skal det selvfølgelig fortsætte. Men kommunerne har hver for sig meget forskellige forudsætninger for at varetage sundhedsopgaven. Derfor er vores opgave at sikre, at alle borgere får et godt og nært sundhedstilbud, uanset hvor de bor.
Vi vil også meget klart afvise spekulationer om, at regionerne vil centralisere eller flytte opgaver ind på sygehusene. Når det fx gælder akutsygeplejen, som regionerne i reformudspillet skal have ansvaret for, så skal den også fremover være organiseret lokalt – ikke på hospitalerne. Vi vil sikre en styrket decentral akutsygepleje i alle dele af landet.
Sammen med kommunerne vil vi udbygge det nære sundhedsvæsen. Med sundheds- og omsorgspladser, hjemmebehandlingsteams, kronikerpakker og meget mere. Fordi vi er overbeviste om, at det er det, der skal til, hvis vi skal have et bæredygtigt sundhedsvæsen. Det kommer vi til at levere på sammen med kommunerne og en række andre aktører.
I reformforslaget har man tilmed hegnet pengene i sundhedsrådene ind, så der både er loft over, hvor meget der må gå til hospitalerne og en bund under investeringerne i det nære sundhedsvæsen.
Nu skal der fart på udviklingen af de nære sundhedstilbud, så borgerne kan være trygge ved, at vi har et sammenhængende sundhedsvæsen, der griber dem – tidligt, tæt på og inden, det går rigtig galt. Og vi skal vende sygehusenes opmærksomhed mod, at mere behandling skal leveres hjemme eller tæt på hjemmet.
Klart placeret ansvar er en forudsætning for samarbejde
Men hvis sundhedsrådene skal være den motor, der sætter fart på udviklingen, så kræver det, at de er beslutningsdygtige. At de gode ambitioner i en ny sundhedsreform ikke strander i tovtrækkerier. Og at vi ikke bare begynder at bygge kasser og sektorlogik op inde i et sundhedsråd.
For det kommer der ikke bedre sundhed ud af. Det synspunkt har også opbakning fra blandt andet store organisationer som Danske Patienter, Ældre Sagen og Danske Handicaporganisationer.
Regeringen foreslår, at hvert af de nye sundhedsråd ledes af et medlem fra regionsrådet, og at regionerne har flertal i rådet. Det bakker vi op om. For godt samarbejde forudsætter en klar fordeling af ansvaret. Pilen skal pege på nogen, når ansvaret skal placeres.
Men dialogen og samarbejdet bliver ikke mindre relevant eller vigtigt af, at nogen har det entydige ansvar. Udviklingen af de nære tilbud skal ske med udgangspunkt i de lokale forhold og i en god dialog mellem alle dem, der har stærkt lokalt kendskab og engagement. Ligesom der fortsat vil være behov for en stærkt koordination mellem sundhedsindsatsen og den kommunale ældrepleje, det kommunale ansvar for forebyggelse og dele af rehabiliteringen.
I regionerne ser vi derfor frem til at samarbejde, både med kommunerne og andre aktører om de nære sundhedsopgaver. Vi er klar til at trække i arbejdstøjet.