Gå til indhold

Akutsygepleje

Debat: Der er brug for lige adgang til akutsygepleje

Regionerne vil ikke bryde med det, der fungerer godt i nogle kommuner. Men det skal fungere godt for alle danskere. Langt flere borgere skal have den hjælp, de har brug for - tidligt, tæt på, og inden en tilstand udvikler sig alvorligt.

Af Anders Kühnau og Mads Duedahl, formand og næstformand i Danske Regioner. Indlægget er bragt i Sundhedsmonitor d. 17. oktober 2024.

Regeringen lægger med sit forslag til en sundhedsreform op til et regionalt ansvar for akutsygeplejen. Det er godt nyt for patienterne, som får mere lige adgang, bedre sammenhæng og høj ensartet kvalitet på tværs af landet. Den opgave er vi parate til at levere på i regionerne – og gerne i tæt samarbejde med kommunerne i de nye sundhedsråd. Vi vil sikre en styrket decentral akutsygepleje i alle dele af landet. 

Vi vil gerne gøre det helt klart, at vi ikke går til opgaven med den hensigt at bryde med gode indsatser, der allerede eksisterer. Hvis en kommune allerede har en velfungerende akutfunktion, som lever op til Sundhedsstyrelsens krav, så har vi ingen ønsker om at bryde med det. Men der, hvor det ikke er tilfældet, kan regionerne nu give garanti for, at borgerne får den.

For der er behov for at gøre det anderledes og bedre end i dag. Hvert år indlægges op mod 70.000 borgere med tilstande, som i mange tilfælde kunne have været forebygget. Særligt for svækkede ældre og kronisk syge borgere er indlæggelse forbundet med en vis risiko, fx for infektioner og tab af funktionsevne. Derfor er der behov for et løft af de nære sundhedsindsatser, og særligt akutsygeplejen, så flere borgere kan få den hjælp, de har brug for og kan undgå hospitalsindlæggelse.

Akutsygeplejen skal fortsat være tæt på borgerne

Akutsygeplejen skal også fremover være lokalt placeret – og ikke på hospitalerne. Indlæggelser forebygges ikke på sygehuset, men inden der bliver behov for hospitalet. Og der skal være let adgang for sygeplejersker og sosu-assistenter til at sparre og samarbejde med akutsygeplejerskerne. Så borgerne får den bedst mulige hjælp – inden det udvikler sig alvorligt. 

Med andre ord: Akutsygeplejen skal være lige så tilgængelig som i dag – men fremover alle steder i landet og ikke kun i de bedst fungerende kommuner.  I dag kan der være store forskelle fra kommune til kommune på, hvilken akutsygepleje borgerne får.  Særligt på akutmodtagelserne viser de kommunale forskelle i akutsygeplejen sig meget tydeligt. Hvor én patient fra kommune A kan komme hjem og fortsætte fx pleje og behandling i hjemmet, kan man ikke opfylde samme ønske fra patienten fra kommune B, der ligger i nabosengen. Det er ganske enkelt ikke rimeligt. 

Det er dét, regeringens forslag handler om. Lige adgang og bedre forebyggelse. Og vi er parate til at løfte det ansvar - tæt på borgerne og i tæt samarbejde med den kommunale indsats i hjemmet.