Ventetiden på at komme til øjenlæge kan være lang for danskerne. Det skyldes blandt andet, at vi bliver flere ældre, og at vi som ældre ofte har flere problemer med synet. Desuden har man i dag bedre mulighed for at diagnosticere øjensygdomme, og det betyder at langt flere – også yngre - søger hjælp.
Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og Foreningen af Praktiserende Speciallæger har indgået (FAPS) en ny aftale på øjenlægeområdet.
Aftalen giver bedre mulighed for, at øjenlægerne kan behandle børn under ti år, og at der kan foretages flere af de mindre kirurgiske indgreb i øjenlægepraksis. Derudover kan kontrol af grøn stær i vid udstrækning fremover varetages af klinikpersonalet. Det vil give speciallægerne mere tid til patientbehandling.
Formand for Danske Regioners Lønnings- og Takstnævn, Lars Gaardhøj, er glad for aftalen:
- Det er vigtigt, at vi får moderniseret øjenspecialet, så vi sikrer, at behandlingen har den højeste kvalitet, og at øjenlægernes tid bruges bedst muligt. Med den nye aftale har vi fokus på, hvordan klinikpersonalet i højere grad kan understøtte og hjælpe speciallægen til stor gavn for patienterne, siger Lars Gaardhøj.
Formand i Foreningen af Praktiserende Speciallæger, Ann-Louise Reventlow-Mourier, er også tilfreds med den nye aftale:
- Der er behov for særligt udstyr når man skal undersøge og behandle børn. Vi er glade for at have indgået en aftale, der prioriterer, at flere børn behandles i speciallægepraksis. Derudover vil flere patienter nu opleve, at de kan få udført behandling af åbenvinklet grøn stær eller forhøjet øjentryk med SLT-laser (Selektiv Laser Trabekuloplatik) hos en praktiserende øjenlæge, så de kan undgå at skulle forbi en sygehusafdeling, siger Ann-Louise Reventlow-Mourier.
Den nye aftale trådte i kraft den 1. oktober 2024.