Behandling af akut hjertesvigt, undersøgelse af individuel behandling af svær astma og et dosis-reduktionsstudie for blodkræftpatienter er tre af i alt 13 lovende projekter, der i år modtager støtte fra Regionernes Medicin- og Behandlingspulje.
For at sikre et mere rationelt medicinforbrug og opnå bedre resultater af behandling oprettede regionerne i 2014 en uafhængig forskningspulje på medicinområdet. Puljens formål er at støtte virksomheds-uafhængige forskningsprojekter, der har fokus på at undersøge og finde frem til de mest effektive lægemidler til gavn for både patienter og samfundet.
- Det er vigtigt at styrke den uafhængige sundhedsforskning, hvis vi i fremtiden skal sikre den bedste og mest effektive behandling. Det er til stor gavn for patienterne, ligesom det på sigt kan være med til at spare samfundet for unødige udgifter. Derfor er jeg også glad for, at 13 uvildige projekter i år modtager støtte fra Medicin- og Behandlingspuljen, siger Karin Friis Bach, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.
Projekter, der støttes af Medicin- og Behandlingspulje, klarlægger blandt andet, om eksisterende standardbehandlinger kan være mere effektive og økonomisk bæredygtige end nyere og ofte dyrere medicin.
Forskningsprojekterne kan også undersøge, om der findes en mere hensigtsmæssig medicindosis til en given patientgruppe, om der bør ændres i en behandlings varighed, eller om det er muligt at undgå unødige bivirkninger ved bestemt medicin.
Det er tiende år i træk, at Regionernes Medicin- og Behandlingspulje bevilger penge til den uafhængige forskning.
Danske Regioner har i 2024 modtaget 105 ansøgninger. Heraf støttes 13 projekter med sammenlagt 10 mio. kr. puljen.