Et sår på foden er for de fleste danskere noget forbigående, men for diabetikere risikerer såret i visse tilfælde at føre til amputation, hvis ikke det bliver behandlet af fx en fodterapeut. Nu er der aftalt fast finansiering af efteruddannelse i diabetes til fodterapeuter i forbindelse med en ny overenskomst mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og Danske Fodterapeuter. Overenskomsten rummer også en stribe andre tiltag.
Blandt andet fokuseres der i den nye aftale på forebyggelsen og behandlingen af diabetiske fodsår. Konkret sker det ved, at parterne afsætter en pulje til understøttelse af, at der i regionerne gennemføres projekter, som styrker fodterapeuters rolle i forhold til behandling af sår på fødderne og forebyggelse af amputationer. Derudover er parterne enige om, at der i perioden skal udvikles nationale indikatorer for kvaliteten i fodterapipraksis.
Bo Libergren, næstformand for RLTN, glæder sig over potentialerne ved den nye overenskomst:
”Overenskomsten er et rigtigt godt skridt på vejen mod en styrket indsats i forhold til forebyggelse i det nære sundhedsvæsen, så patienterne hurtigt får den rette behandling. Det er vigtigt både for det enkelte menneske, og det kan sikre større sammenhæng i sundhedsvæsnet”, siger han og tilføjer:
”Fodterapeuter spiller en stor rolle for forebyggelse og behandling af diabetes, som er en af de store kroniske sygdomme i Danmark. Derfor er jeg rigtigt glad for, at vi har en aftale, som peger fremad og understøtter flere konkrete projekter til gavn for diabetikere”.
Cille Holse, formand for Danske Fodterapeuter synes, at aftalen er rigtig godt nyt for fodsundheden i Danmark:
”Jeg er meget tilfreds med, at vi er blevet enige om at sikre, at der er økonomi til at forebygge fodsår og amputationer hos det stigende antal af danskere, der får diabetes. Jeg er også meget begejstret for, at aftalen styrker fodterapeuters rolle i sårbehandlingen af mennesker med diabetes, og at fodterapeuter får en permanent efteruddannelse i diabetes.
”Endelig ser jeg det som et nybrud, at patienter nu får direkte adgang til at få behandlet nedgroede negle hos fodterapeuter, hvilket vil bidrage til at nedsætte forbruget af antibiotika og antallet af negleoperationer”.
Overenskomst mellem RLTN og Danske Fodterapeuter