Økonomi
Siden 2013 er antallet af danskere med recept på medicin mod ADHD steget med 167 pct. Knapt 110.000 danskere havde ved udgangen af 2023 recept på ADHD-medicin. Til sammenligning gjaldt det samme for godt 40.000 personer i 2013.
I samme periode er regionernes udgifter til tilskudsmedicin mod ADHD mere end fordoblet, og særligt det seneste år er udviklingen gået stærkt. Alene fra 2022 til 2023 steg udgifterne med 56 pct. og således medvirkende til den samlede stigning i udgifterne til tilskudsmedicin.
Udgifterne til tilskudsmedicin steg i alt med 1,4 mia. kr. i 2023. Regionerne var som konsekvens nødt til at foretage svære prioriteringer, for at få budgetterne til at gå op, siger Anders Kühnau, som er formand for Danske Regioner.
- Medicintilskud er vigtigt, fordi systemet sikrer, at tusindvis af danskere får den medicin, som de har brug for. Men det kan mærkes på sundhedsvæsenets økonomi, når udgifterne stiger voldsomt, som vi så i fjor. Vi sagt til regeringen, at vi har brug for at løse de udfordringer – både her i 2024, men også at regionerne generelt får bedre forudsætninger for at følge og styre udviklingen, siger Anders Kühnau.
Nødvendigt at løse økonomiske udfordringer
I 2023 havde regionerne udgifter til tilskudsmedicin for i alt 7,9 milliarder kroner. En stigning på over 21 pct. sammenlignet med forrige år. Foruden udgifterne til ADHD-medicin var det særligt diabetesmedicin, som sidste år drev den store stigning, og selvom den kraftige stigning er aftaget, er udgiftsniveauet fortsat meget højt.
Væksten i udgifterne er drevet både af at der udskrives recept på større mængder af medicin, men også af stigende priser på mange forskellige lægemidler. Danske Regioner har derfor efterlyst flere styringsredskaber og større økonomisk sikkerhed fra staten, så stigende medicinudgifter ikke kan medføre uhensigtsmæssige besparelser andre steder i sundhedsvæsenet.
- Der kommer flere patienter, og vi har oplevet store prisstigninger på mange slags medicin. Samlet set betød de høje udgifter i fjor, at vi var nødt til at lave nogle meget svære økonomiske prioriteringer, som indebar nogle uhensigtsmæssige besparelser, bl.a. på hospitalerne, siger Anders Kühnau.
Stigning i alle aldersgrupper – størst blandt voksne
I samtlige aldersgrupper er der sket en stigning i antallet af personer med recept på medicin mod ADHD, dog mest fremtrædende blandt voksne mellem 25 og 44 år. Her er antallet af personer næsten firedoblet på 10 år, svarende til en stigning på 258 procent.
- Det stemmer overens med den udvikling vi ser i psykiatrien, hvor vi også oplever et stigende antal henvisninger blandt både børn og voksne, fordi flere og flere har behov for udredning og behandling af ADHD, siger Anders Kühnau.
Danske Regioner forventer en yderligere stigning i udgifterne til ADHD-medicin i 2024. De samlede udgifter til tilskudsmedicin forventes i 2024 at blive på ca. 8 mia. kr.