Ny medicin kan være godt nyt for nogle patienter, men den nye medicin kommer med en pris, fordi den ofte er dyr og underlagt patenter. I 2023 steg udgifterne til tilskudsmedicin med 1,4 mia. kr. i forhold til året før, og ekstraregningen lander hos regionerne.
Derfor efterspørger Danske Regioner bedre redskaber til at styre medicinudgifterne op til forhandlingerne om en økonomiaftale for 2025. Bedre styring af løbske udgifter til tilskudsmedicin er absolut nødvendig, siger Mads Duedahl, næstformand for Danske Regioner:
- Når vi står over for medicinudgifter, der skyder i vejret, er det afgørende med styringsredskaber. Det kan fx være indførelse af et referenceprissystem, en medicingaranti og flere lægefaglige vejledninger. Borgere skal have adgang til nye typer medicin uden, at det økonomiske tæppe bliver hevet væk under sundhedsvæsnet. Vi mener, økonomiforhandlingerne bør afspejle virkelighedens pres, siger han.
Brug for styringsredskaber
Danske Regioners ønske om bedre styringsredskaberne er ikke rettet mod specifikke produkter, for der kommer løbende mange forskellige nye typer tilskudsmedicin, som regionerne skal dække økonomisk.
- Der kommer hele tiden ny og dyr tilskudsmedicin på markedet, og derfor er sundhedsvæsnet nødt til at kunne styre udgifterne til tilskudsmedicin. Ellers risikerer hospitalerne at skulle bremse op og lave besparelser, der ikke kan undgå at påvirke patienterne, fortæller Mads Duedahl og tilføjer:
- De løbske udgifter til tilskudsmedicin stiller sundhedsvæsnet i en helt urimelig situation. Hvor i resten af vores velfærdssamfund skal en kritisk sektor betale for udgifter i milliardklassen uden at have nogen redskaber til at styre dem med? Det er der brug for at gøre op med, og derfor bringer vi det med til forhandlingsbordet.
Fælles indkøb og styrkelse af vejledninger
Regionerne foreslår bl.a., at Amgros skal stå for indkøb af tilskudsmedicin for at opnå større rabatter og høste samme økonomiske gevinst som ved indkøb af hospitalsmedicin. Amgros står i dag for udbud og indkøb af hospitalsmedicin til regionerne.
Danske Regioner vil desuden foreslå at samle arbejdet med behandlingsvejledninger til de praktiserende læger. I dag bliver vejledninger om lægemidler udarbejdet i både Sundhedsstyrelsen under ’Indsatser for Rationel Farmakoterapi" og i Medicinrådet, og der er flere fordele ved at samle udarbejdelse af vejledninger, siger næstformand Mads Duedahl:
- Der er et større behov for råd og vejledninger om valg af lægemidler end nogensinde før, fordi udgifterne til tilskudsmedicin vokser voldsomt i disse år. Derfor giver det rigtigt god mening at samle alle vejledninger i Medicinrådet, så omkostninger altid indgår i vurderingen af lægemidlerne, og ved at samle ressourcerne kan behovet for flere vejledninger opfyldt.