Pris
Hvorfor kan du ikke lade chips-posen ligge i skabet? Og hvordan endte du med at streame flere timers tv? Det giver Årets Sundhedsdebattør Nicklas Brendborg svar på i bogen ”Vanedyr”.
Nicklas Brendborg vinder prisen Årets Sundhedsdebattør for sit arbejde med ”Vanedyr”, hvor han beskriver, hvordan dele af industrien udnytter vores psykologiske svagheder og får os til at spise usundt og blive afhængig af streamingtjenester og sociale medier.
(tekst fortsætter under billedet)
Med konkrete eksempler og i et letforståeligt sprog skitserer han, hvordan fødevareindustrien, alkoholproducenter, tobaksindustrien og tech-giganter udvikler produkter, såkaldte ”superstimuli”, som vi risikerer at blive afhængige af. Og hvordan det har store konsekvenser for vores sundhed, trivsel og samfund generelt.
Vi bliver blandt andet snydt af ”super-mad”, der ser helt normalt ud. Men i virkeligheden er maden kunstigt forarbejdet. Den er optimeret efter alle kunstens regler, så den trykker på de rigtige knapper i vores hjernes belønningssystem og får os til at spise mere og mere.
Dommerpanel med minister og mediefolk
Dommerpanelet, der har udpeget Nicklas Brendborg som modtager af Danske Regioners pris, består af indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde, formand og næstformand i Danske Regioner Anders Kühnau og Mads Duedahl samt sundhedsreporter og -analytiker hos DR Anders Heissel, sundhedsredaktør på Politiken Lars Igum og journalist på Jyllands-Posten Tea Krogh Sørensen.
I indstillingen står der blandt andet, at Nicklas Brendborg får prisen for at gøre sig bemærket med bogen ”Vanedyr” og vise ”hvordan virksomheder manipulerer med vores hjerner og får os til at leve dårligere liv”.
28-årige Nicklas Brendborg er ph.d.-studerende hos Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet. Han udgav i 2021 bestselleren ”Gopler ældes baglæns”, hvor han gennemgår videnskabens kamp mod aldring og peger på, hvad man selv kan gøre for at leve længere.
Mød Årets Sundhedsdebattør på Folkemødet
Nicklas Brendborg modtager prisen på Folkemødet på Bornholm. Danske Regioners formand Anders Kühnau overrækker og begrunder prisen torsdag den 13. juni kl. 12.15 i Danske Regioners telt ved Allinge Røgeri. Efter overrækkelsen er der debat, og publikum får mulighed for at stille spørgsmål til prismodtageren.