Miljø
I Danmark har vi rigeligt med rent grundvand, og vi behøver ikke rense det, før vi drikker det. Sådan har det lydt i mange år, men fortællingen om det rene, danske grundvand er under massivt pres.
Mere end hver anden drikkevandsboring i Danmark er i dag forurenet med rester af pesticider og andre giftstoffer. Og i mere end hver 10. drikkevandsboring er forureningen over grænseværdien.
Det fremgår af et nyt drikkevandsudspil, som Danske Regioner netop har sendt til miljøminister Magnus Heunicke. Her lægger regionerne ikke skjul på, at forureningen af det danske drikkevand har nået et kritisk punkt
Nyhed fortsætter under illustrationen
Vores børn kan mangle rent vand
Forureningen er nu så omfattende, at den udgør et ressourceproblem. Flere og flere vandværker er tvunget til at rense grundvandet for at kunne opretholde forsyningen. Og nogle drikkevandsboringer må helt lukke.
- Vi er nået et punkt, hvor der skal gøres noget lige nu, hvis der også skal være rent grundvand og drikkevand til de næste generationer – og til os selv, siger Danske Regioners næstformand Mads Duedahl.
Vi bruger mere vand, end der dannes
Problemet bliver ikke mindre af, at vi mange steder bruger mere vand, end der kan nå at blive skabt nyt grundvand. I en femtedel af Danmark bliver grundvandsressourcen således overudnyttet.
- Nogle steder bruges der rigtig meget vand til industriproduktion. Også langt mere, end der dannes. Samtidig betyder klimaforandringerne, at vi får flere og længere perioder med tørke, hvor der er behov for at vande markerne. Sammen med forureningen er det med til at presse vores grundvand yderligere, siger Mads Duedahl.
Ingen har et samlet overblik over vores grundvand
Ifølge Danske Regioner mangler der i dag både et samlet overblik over vores grundvand og en sammenhængende indsats for at få vendt udviklingen.
- Der eksisterer i dag ikke et samlet overblik over, hvor meget grundvand, vi kan indvinde i Danmark, og hvor stort, vores vandbehov er og vil være i forskellige områder. Og når vi mangler overblikket, kommer vi til at prioritere uhensigtsmæssigt og fejlinvestere, siger Mads Duedahl. Han tilføjer:
- Det vigtige er, at der sker noget nu. I dag er ansvaret for grundvandet delt mellem staten, regionerne og kommunerne. Derfor har ingen ansvaret for at skabe overblik.
Danske Regioner anbefaler derfor, at man som første skridt mod at redde det danske drikkevand, giver regionerne ansvaret og opgaven med at udarbejde en samlet kortlægning af alle trusler mod grundvandet.
Samtidig skal regionerne udarbejde en samlet, regional plan for, hvordan vi udnytte vores grundvand på en bæredygtig måde. Begge dele skal ske i samarbejde med kommunerne og vandforsyningerne.
Læs mere