Gå til indhold

Nytårskronik 2024

Anders Kühnau: Vi har brug for hinanden i en skelsættende tid

Danmark har fået en ambitiøs sundhedsreform, der skal sikre bedre sammenhæng og mere nærhed. Kun sammen kan vi gøre det, skriver formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, i Avisen Danmark.

Nytårskronikken blev bragt i Avisen Danmark d. 31. december 2024. 

Vi står på tærsklen til et skelsættende år. Og til en ny fremtid fuld af håb for sundhedsvæsenet – og for patienterne. For regeringen og et bredt flertal af partier gik i november sammen om en ambitiøs sundhedsaftale. Den kommende reform skal sikre bedre sammenhæng. Sundhedsvæsenet skal tættere på den enkeltes hjem og hverdag, især til gavn for mennesker med kronisk sygdom og for ældre, der i takt med udviklingen vil få bedre overgange mellem behandling på hospitalet, plejen i hjemmet og på de nye sundheds- og omsorgspladser.

Vi kan være stolte af, at vi bor i et land, der allerede har et stærkt og godt sundhedsvæsen. Men også et land, hvor vi tør tage de nødvendige beslutninger for at sikre, at det bliver ved med at være sådan. 

Som jeg skrev i min nytårshilsen på samme tid sidste år: Danmark har brug for et samlet sundhedsvæsen for patienterne. Vi er kommet langt med udviklingen af vores hospitaler. Nu er det tid til det næste vigtige skridt: Udvikling af det nære. 

Sådan lød ordene dengang. Siden har kommissionen tænkt og politikerne talt. Resultatet er en reform, der sætter rammerne for et samlet ansvar, bedre sammenhæng og mere nærhed. Nu skal vi i gang med at udfylde rammerne. Vi skal tage et tigerspring for udviklingen af det nære sundhedsvæsen og sikre en langt bedre lægedækning i hele Danmark, så alle har adgang til en læge, uanset hvor man bor. Vi skal fortsætte den gode udvikling af vores specialiserede hospitalsbehandling, så alle har adgang til den bedste og mest avancerede behandling, når det er nødvendigt. Her skal vi samarbejde med kommunerne i de 17 nye sundhedsråd, med civilsamfund og patientforeninger, almen praksis, medarbejdere, regering og folketing. Vi har brug for hinanden. 

Nytårskronikken fortsætter under fotoet.

Diskussionerne om, hvordan sundhedsvæsenet skulle indrettes, mindede til tider om ægtefæller, der planlagde et nyt køkken – med masser af meninger, passion og bølger, der indimellem gik højt. Nu ved vi, hvor tingene skal placeres. Nu skal vi bygge. Kun sammen kan vi gøre det. Regionerne hverken kan eller skal drive det hele selv – vi er sammen om det. Og skal vi lykkes med den store og ambitiøse reform, kommer det til at kræve meget af os alle sammen på tværs af hele sundhedsvæsenet og med civilsamfundet. Vi skal finde en samarbejdsform, som er smidig og tilgængelig mellem sundhedsråd og civilsamfundsorganisationer. Og så skal vi være realistiske og indse, at forandringerne og forbedringerne vil ske gradvist over de næste mange år. Men samler vi kræfterne og de gode viljer, kan det blive et større spring, end en tiger kunne drømme om.

Udviklingen i det forgangne år gør mig fuld af håb for det nye år og de næste, der kommer. Tak til alle medarbejdere i regionerne for indsatsen og til alle samarbejdspartnere for med- og modspil. Kun sådan bliver vi bedre.

Også fremover står folkevalgte regioner bag sundhedsvæsenet, nu på et nyt Danmarkskort med fire regioner fra 2027. I de kommende år kan Danmark med reformen se frem til kronikerpakker, der kan løfte behandlingen af kronisk sygdom. Vi kan se frem til fri og lige adgang til sundheds- og omsorgspladser af høj kvalitet, udviklingen af akutsygeplejen og patientrettigheder i det nære. Alt sammen noget der betyder, at det ikke må være din bopæl, der afgør, om du har en adgang til sundhedstilbud af høj kvalitet.

Regionerne er mere end sundhed. Folketingspolitikerne har bestemt, at vi fortsat skal arbejde med miljø, kollektiv trafik, ungdomsuddannelser og grøn omstilling på hospitalerne, men ikke længere gøre en forskel for klimasikringen og for kulturen. Hvad synes du, vi skal med sundheden, miljøet og uddannelserne i din region? Den 18. november er der regionalvalg. Der er meget på spil med de kommende store forandringer. Så gør som 7 ud af 10: Stem til regionalvalget, vær med i demokratiet og gør din indflydelse gældende. Godt nytår. 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller på pressekontakt@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

KL og Danske Regioner: Et sundhedsvæsen i forandring kræver tæt samarbejde

Et stærkt samarbejde er afgørende, når den største sundhedsreform i næsten 20 år skal gøres til virkelighed. Danske Regioner og KL kommer nu med seks pejlemærker, der skal danne grundlag for arbejdet med at implementere reformen. Begge organisationer efterlyser først og fremmest en hurtig afklaring med staten, når det kommer til opgavesnit og økonomi.

Læs mere

12 arbejdspladser går nu forrest: Sådan kæmper de for en bedre kønsbalance

Partnerskabet omkring det kønsopdelte arbejdsmarked præsenterer nu en ny rapport, der gennem 12 konkrete eksempler viser vejen til at opnå en bedre kønsbalance.

Læs mere

50 millioner kroner til projekter der skal styrke arbejdsmiljøet i regioner og kommuner

Syv projekter har fået del i første runde af puljen for et bedre arbejdsmiljø i regioner og kommuner. Der er i alt afsat 216 millioner kroner over de næste par år.

Læs mere

Kræftplan tegner godt - men bør følges op med både penge og forebyggelse

Kræftområdet har gennemgået en markant udvikling i Danmark, og i dag står vi stærkt. Vi kan dog ikke læne os tilbage. Vi skal fortsætte den gode udvikling og stræbe efter endnu bedre kvalitet, mere helhedsorienterede indsatser og længere  overlevelse. Derfor har Sundhedsstyrelsen netop offentliggjort sit faglige oplæg til kræftplan V, og det indeholder gode muligheder for at løfte et allerede stærkt kræftområde, mener Danske Regioner.

Læs mere