Gå til indhold

Gravide og fødende

Ny fødselsaftale indeholder mange gode initiativer

En ny aftale mellem regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet skal styrke fødeområdet og skabe større tryghed for gravide og fødende. Aftalen har blandt andet fokus på at hjælpe dem, der har mest brug for det. Samtidig vil regeringen og aftalepartierne fortsat prioritere rekrutterings- og fastholdelsespakkerne.

Danmark er et af de mest sikre lande i verden at føde i, og langt størstedelen er tilfredse med deres fødselsforløb.

I en ny aftale vil regeringen sammen med aftalepartierne SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet nu styrke fødeområdet yderligere med fokus på tryghed og nærhed til gavn for de fødende, deres familier og for personalet.

Kendskab skal øge trygheden

- Aftalen indeholder mange gode initiativer både før, under og efter graviditet og fødsel. Jeg er især glad for, at regeringen og aftalepartierne prioriterer hjælpen til dem, der har mest brug for det, siger Karin Friis Bach, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg. 


Aftalen fokuserer blandt andet på at styrke kendthed og kontinuitet til gavn for særligt sårbare gravide og fødende. Formålet er blandt andet at skabe mere tillid og sammenhæng i graviditets- og fødselsforløbene.

- Forholdet mellem den gravide og jordemoderen har stor betydning for, at man oplever et godt fødselsforløb. At blive fulgt af det samme jordemoderteam gennem både graviditeten og fødslen kan skabe mere tryghed, ro og tilfredshed hos de fødende. Det har særlig betydning for sårbare gravide, siger Karin Friis Bach.

Hjemmebesøg til flergangsfødende

Regeringen og aftalepartierne er også enige om, at flergangsfødende, der udskrives inden for 24 timer, fremover skal tilbydes hjemmebesøg af kvalificeret sundhedspersonale. Derudover fastholdes den nuværende mulighed for to døgns barselsophold eller hjemmebesøg for førstegangsfødende.

- Hjemmebesøg er et godt redskab, der kan være med til at støtte og øge trygheden hos både nybagte familier og flergangsfødende. I regionerne vil vi nu dykke ned i aftalen og kigge nærmere på, hvordan vi bedst implementerer den del, herunder hvordan vi kan muliggøre, at besøget eventuelt kan foregå digitalt for dem, der ønsker det, siger Karin Friis Bach.

Fokus på rekruttering og fastholdelse

I aftalen fremgår det også, at regeringen og aftalepartierne fortsat ønsker at prioritere rekrutterings- og fastholdelsespakkerne. Pakkerne er blandt andet blevet brugt til at videreuddanne sundhedspersonale, at rekruttere nye medarbejdere til fødeafdelingerne og styrke arbejdsmiljøet.

- Det er positivt at rekruttering og fastholdelse af personale fortsat bliver prioriteret, og at der er plads til at udfolde lokale initiativer, siger Karin Friis Bach og fortsætter:

- I det hele taget glæder vi os i regionerne til at drøfte med regeringen, hvordan vi bedst sikrer implementering af aftalen og den fremtidige kapacitet til glæde for de fødende.