Gå til indhold

Forskning

Søg penge til forskning fra Regionernes Medicin- og Behandlingspulje

Igen i år er det muligt at søge om midler fra Regionernes Medicin- og Behandlingspulje. Puljen støtter uafhængig regional forskning til gavn for patienterne.

Regionerne har siden 2014 støttet den uafhængige forskning gennem Regionernes Medicin- og Behandlingspulje. Der er nu igen åbent for ansøgninger til regionernes pulje, der i år udgør 10 millioner kroner. Puljen uddeles i efteråret 2024 til de bedste forskningsprojekter.

Hovedformålet med puljen er at støtte virksomhedsuafhængige fællesregionale projekter, der kan sikre et mere rationelt forbrug. Det kan fx være undersøgelser af, om dyre behandlinger kan erstattes af billigere behandlinger med samme effekt. 

 

- Vi har brug for den uafhængige forskning, der sætter fokus på områder, som ikke altid har lægemiddelindustriens opmærksomhed. Den uafhængige forskning er til gavn for patienterne og den bidrager til, at vi får mest mulig sundhed for pengene, siger Karin Friis Bach, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.  

Gennem de uafhængige projekter får regionerne fælles redskaber, der kan bruges til at målrette behandlingen. Det kan eksempelvis være at finde frem til den mest effektive medicin, til en mere hensigtsmæssig dosis eller til et kortere eller længere behandlingsforløb til gavn for patienterne.

Et eksempel på et tidligere fællesregionalt forskningsprojekt, der har modtaget bevilling fra puljen, er OPTIMAL – Individualiseret dosistitrering af biologisk behandling til svær astma. Projektet undersøger, om doseringen af biologisk behandling kan tilpasses til den enkelte patients behov på det givne tidspunkt. I projektet undersøges det desuden, om patienter, der har opnået god sygdomskontrol, kan klare sig med færre behandlinger og dermed mindre medicin, hvilket på sigt kan være en fordel for patienterne og spare sundhedsvæsenet for unødige udgifter.

Det er muligt for regionalt ansatte at søge om midler fra Regionernes Medicin- og Behandlingspulje fra den 3. april 2024. 

Læs mere om Regionernes Medicin- og Behandlingspulje og procedure for ansøgning:

Ansøg her: 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller på pressekontakt@regioner.dk. 

Fakta

Om puljen

Puljen støtter følgende type uafhængige forsøg:

  • Uafhængige randomiserede kliniske forsøg, hvor effekt af nye lægemidler sammenlignes med eksisterende billigere standardbehandling.
  • Uafhængige forsøg, hvor det undersøges, om det kan være relevant for nogle patientgrupper at stoppe med lægemiddelbehandling, fordi behandlingen ikke længere har effekt.
  • Uafhængige forsøg, hvor alternativ dosering eller behandlingsvarighed af nye lægemidler afprøves. Fx lavere dosis, større interval mellem dosering eller kortere behandlingsvarighed.
  • Uafhængige forsøg, hvor effekt og sikkerhed af de nye lægemidler testes i relevante patientgrupper, som normalt ikke indgår i de initiale kliniske afprøvninger. Fx leversyge, nyresyge, børn, gamle, meget overvægtige, bevidstløse, svært psykotiske, multisyge.
  • Uafhængige forsøg, hvor kombination af samtidigt brug af flere lægemidler undersøges (fx kombination af mere end 2- 3 lægemidler).
  • Uafhængige forsøg, hvor det undersøges, om lægemiddelvirksomheders beskrivelse af effekt og bivirkninger er retvisende.
  • Uafhængige forsøg, hvor teknologiske interventioner testes over for rationel brug af ressourcer. 
  • Det er et krav, at projekterne er fællesregionale.
Relaterede nyheder

Læs mere

Danske Regioner undersøger mulige juridiske udfordringer med diabetesteknologi

Den måde, som man i dag bruger teknologien ved glukosemålere til diabetespatienter på, kan indebære nogle juridiske udfordringer. Det skyldes, at leverandørerne af målerne, indsamler patienternes data fra diabetesteknologien. Regionerne undersøger sammen med Indenrigs- og Sundhedsministeriet og de private virksomheder de mulige juridiske udfordringer med diabetesteknologi.

Læs mere

Regionerne uddeler millioner til forskning i bedre forebyggelse

For at styrke forskning i bedre forebyggelse uddeler regionerne endnu engang midler fra Den Fælles Regionale Pulje til Forskning i Forebyggelse. Syv spændende projekter får i år midler fra puljen, der støtter udviklingen af ny og relevant viden på forebyggelsesområdet.

Læs mere

Ny national indgang til sundhedsdata skal bane vej for fremtidens sundhedsløsninger

Med en bevilling på 200 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden bliver der nu etableret en ny national indgang til sundhedsdata i Danmark. Det vil styrke dansk sundhedsforskning og bane vej for personlig medicin og nye sundhedsløsninger.

Læs mere

Prisvindende initiativ sikrer tryg overgang fra ung til voksen i sundhedsvæsenet

Afdeling for Hormon- og Knoglesygdomme på Aarhus Universitetshospital vinder sammen med Børn- og Ungeafdelinger i Region Midtjylland og Region Nordjylland Prisen Årets Patientoplevelse 2025. De modtager prisen for sammen at sikre unge patienter med kronisk sygdom en tryg overgang fra ungeafdeling til voksenafsnit.

Læs mere