Der har igennem det sidste år været stor kritik af overholdelsen af patienternes lovgivningsmæssige rettigheder på kræftområdet. Det har skabt utryghed i befolkningen om, hvorvidt man kan regne med at få hurtig behandling, hvis man skulle få kræft.
Men nu viser foreløbige tal fra januar og februar, at langt de fleste kræftpatienter kommer i gang med deres behandling til tiden.
- Det er vigtig information, som Danske Regioner gerne vil dele, så vi får genoprettet tilliden til kræftbehandlingen. Tallene understreger, at vi står et meget stærkt sted på kræftområdet, siger formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Karin Friis Bach.
Kun få patienter venter af kapacitetsmæssige årsager
De foreløbige tal kommer fra en ny og mere detaljeret overvågningsmetode, som Sundhedsstyrelsen og Sundhedsdatastyrelsen har udviklet i samarbejde med regionerne. Regionerne har nu set på, hvordan de foreløbige tal ser ud, når de opgør deres data efter den mere detaljerede metode.
De foreløbige tal baseret på i alt 5.870 behandlingsforløb i de fem regioner i januar og februar 2024 viser, at:
91,3 procent af patienterne kommer i behandling inden for tidsfristerne. I langt de fleste forløb, som er længere end tidsfristerne, skyldes det, at lægerne har været nødt til at udsætte behandlingen af hensyn til patientens helbredstilstand eller at patienten selv har valgt at udskyde sin behandling.
1,2 procent af patienterne oplever pga. manglende kapacitet at vente længere end tidsfristerne, men patienten er informeret korrekt om rettigheder og muligheder.
- Hvis den afdeling patienten er tilknyttet, ikke har mulighed for at tilbyde behandling inden for de maksimale ventetider, skal man naturligvis have information og hjælp til at få et andet tilbud. Tallene viser, at det heldigvis er meget sjældent (0,3 pct.), at patientrettighederne ikke overholdes, siger Karin Friis Bach og fortsætter:
- Der er ingen tvivl om, at tempoet ude på afdelingerne er meget højt. Personalet har fuldt fokus både på behandling, omsorg og patienternes rettigheder. Det vil jeg gerne anerkende.
Artikel fortsætter under grafik