Gå til indhold

Forskning

Søg penge til forskning i forebyggelse

Der er nu igen åbent for ansøgninger til 'Den Fælles Regionale Pulje til Forskning i Forebyggelse'. – Hvis vi skal løfte folkesundheden, er det afgørende at investere målrettet i forebyggelse, siger Karin Friis Bach, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

Hvordan kan fysisk aktivitet sikre, at færre ældre oplever funktionstab og begrænsninger i deres hverdag? Får HPV-hjemmetest flere kvinder til at deltage i screeninger mod livmoderhalskræft? Og mindsker familiebaserede samtaleforløb risikoen for, at børn af forældre med psykisk sygdom selv udvikler en psykisk lidelse?

Det er tre gode eksempler på lovende forskningsprojekter, der sidste år modtog støtte fra Regionernes Forebyggelsespulje. 

 

For sjette gang er det nu muligt at søge penge til forskningsprojekter, der sætter fokus på forebyggelse. Der er syv millioner kroner i puljen, som uddeles i foråret 2024 til de bedste forskningsprojekter.
 
- Der er meget at vinde for den enkelte og for vores alles sundhedsvæsen, hvis vi bliver bedre til at sætte ind tidligt og forebygge, at sygdom opstår eller forværres. Forebyggelse er nøglen til mere lighed i sundhed, bedre trivsel og et bæredygtigt sundhedsvæsen. Derfor håber jeg også, at vi igen i år modtager mange ansøgninger til forebyggelsespuljen, siger Karin Friis Bach, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

Vurdering og ansøgningsfrist

Siden 2019 har 39 projekter fået støtte, og i 2023 modtog syv projekter midler fra Forebyggelsespuljen.

Ved vurderingen af ansøgningerne lægger regionerne vægt på, at resultaterne kan udbredes til flere regioner og kommuner. Derudover prioriteres projekter, der involverer flere samarbejdspartnere og forskningsmiljøer.

Arbejdsgruppen, der vurderer ansøgningerne, består af repræsentanter fra regionerne og fra Praktiserende Lægers Organisation. De udvælger en række ansøgninger, der sendes til en regional styregruppe, der endeligt udvælger hvilke projekter, der skal have støtte.
 
Ansøgningsfristen er 17. januar 2024. Projekter, der modtager bevilling, får besked senest i april 2024.
 
Læs mere om, hvilke projekter, der tidligere har modtaget bevilling fra puljen. Få information om puljen, og hvordan du kan søge:

 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Om forskningspuljen

Hvis du har spørgsmål til Den fællesregionale pulje til forskning i forebyggelse, er du velkommen til at sende en mail til forebyggelsespuljen@regioner.dk. 

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

Ny national indgang til sundhedsdata skal bane vej for fremtidens sundhedsløsninger

Med en bevilling på 200 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden bliver der nu etableret en ny national indgang til sundhedsdata i Danmark. Det vil styrke dansk sundhedsforskning og bane vej for personlig medicin og nye sundhedsløsninger.

Læs mere

Sundhedsvæsnets beredskab skal gøres mere robust og det er en national opgave

Den voksende globale usikkerhed øger truslerne mod det danske sundhedsvæsen. Sundhedsvæsenets beredskab skal derfor gøres mere robust mod ekstraordinære kriser. Danske Regioner mener, det er en fælles opgave at opskalere sundhedsvæsnets beredskab, så vi kan modstå trusler udefra.

Læs mere

Nyskabende projekt i det nære sundhedsvæsen forebygger genindlæggelser

’Bliv trygt hjemme’ er et nyskabende projekt mellem akutsygeplejersker, praktiserende læger og regionale akutmodtagelser. Flere syge bliver behandlet derhjemme, og det forebygger indlæggelser på sygehuset. Regionerne får med sundhedsreformen ansvaret for akutsygeplejen, og det vil det bane vej for flere gode samarbejder på tværs af fagligheder. Det mener Christoffer Buster Reinhardt, formand for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.

Læs mere

Folkesundheden er et fælles ansvar – det skal loven også være

Hvor er det glædeligt, at Danmark nu kan se frem til en folkesundhedslov. Norge indførte en  folkesundhedslov for over 10 år siden. Herhjemme kommer den som en del af dén sundhedsreform,  som blev vedtaget på Christiansborg sidste år. 

Læs mere