Gå til indhold

Sundhed

Navneskilte uden fulde navne skal beskytte medarbejdere bedre

Danske Regioners bestyrelse vil give regionale medarbejdere ret til at vælge, om deres navneskilte kun skal vise dele af deres navn -fx fornavn. Det sker for at øge trygheden hos ansatte.

- Vores medarbejdere skal føle sig trygge på arbejdspladsen. Det er vigtigt at slå fast, siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau.

- Det har vist sig, at vores medarbejdere kan opleve en utryghed, hvis patienter og borgere, der fx opfører sig truende, kan se de ansattes fulde navne på navneskiltene. Derfor vil vi nu give den enkelte medarbejder ret til selv at afgøre, om man vil bære navneskilt med det fulde navn eller kun med dele af navnet- fx fornavnet, tilføjer Anders Kühnau.

Initiativet vil gælde alle regionale medarbejdere på sundheds- og socialområdet. Det sker for at mindske risikoen for, at medarbejderne via de fulde navn kan spores og opsøges udenfor arbejdstid.

Ét blandt flere initiativer for øget sikkerhed

- Vi har i alle regioner arbejdet med, hvordan vi på enten afdelingsniveau eller hospitalsniveau håndterer  navneskiltene, når det nu kan være en nem måde for fx patienter at få oplyst det fulde navn på en medarbejder, hvis man vil opsøge vedkommende. Det nye er, at vi vil give den enkelte medarbejder en ret til selv at beslutte det, så det ikke behøver være ens for alle medarbejdere i hele afdelingen, lyder det fra Anders Kühnau.

Danske Regioner arbejder også på yderligere tiltag på området: Bestyrelsen har tidligere vedtaget en fælles finansiering for at udvikle en teknisk løsning, så medarbejderes navne i journaler kan pseudonymiseres, hvis medarbejdere føler sig truede. I disse tilfælde vil medarbejdernes navne ikke fremgå af de journaloplysninger, der vises til borgere. For at komme helt i mål skal der ske en yderligere afklaring bl.a. i forhold til en række juridiske problemstillinger.  Danske Regioner er i dialog med Indenrigs- og Sundhedsministeriet om dén løsning.