Økonomi og styring
Områder, hvor borgere lever kortere og har flere og mere alvorlige sygdomme er desværre ofte de samme steder, hvor manglen på praktiserende læger og medarbejdere på hospitaler er størst.
Og det giver stor geografisk ulighed i det danske sundhedsvæsen, når det er allersværest at komme til lægen eller blive tilset på hospitalet, der hvor flest har brug sundhedsfaglig behandling. En uhensigtsmæssig ulighed, som også regeringen italesatte i forbindelse med præsentationen af deres sundhedspakke tidligere på ugen.
Det er netop denne ubalance, som regionerne vil gøre op med, når de mødes med regeringen i de økonomiske forhandlingers slutspurt.
- Vi kan ikke være bekendt, at nogle borgere er dårligere stillet i forhold til deres sundhedstilstand bare fordi de har bosat sig et bestemt sted i landet. Derfor har vi også foreslået en ulighedspulje ved forhandlingerne, hvor pengene skal øremærkes de områder i landet, hvor man er mest presset. Det er et tilbud til regeringen om en vej for at komme i gang med at udjævne uligheden allerede nu, siger Mads Duedahl, der er næstformand i Danske Regioner.
Statslig ulighedspulje på 250 millioner kroner
Regionerne er godt i gang med flere initiativer for at mindske uligheden. Blandt andet er der flere steder i sundhedsvæsenet indført differentieret tilbud i behandlingen på hospitalerne, så de borgere, der har størst brug for hjælp også er dem, der får mest hjælp.
Men udfordringerne er så store, at det også kræver en statslig pose penge at sikre et mere lige sundhedsvæsen. Konkret foreslår Danske Regioner en pulje på 250 millioner indfaset over to år.
- Vi gør allerede alt, hvad vi kan for at mindske uligheden. Men vi løber tør for muligheder for at udjævne uligheden indenfor vores rammer. Så hvis vi skal sikre borgere en mere lige adgang til sundhedsvæsenet, så er regeringen nødt til at komme på banen. Jeg håber, at regeringen også synes, det er vigtigt, at vi mindsker uligheden i sundhed, siger Mads Duedahl.
Rekrutteringsindsatser er første skridt
I analysen fra Danske Regioner er de vigtigste løsninger, som kræver en statslig ulighedspulje, forskellige rekrutteringsindsatser.
Det er nemlig ikke gratis at skabe mere attraktive arbejdspladser i det såkaldte udkantsdanmark.
- Vi vil gerne skabe forskermiljøer på hospitaler, der har svært ved at rekruttere. Og så vil vi have mulighed for at lave dele-stillinger, der giver medarbejdere mulighed for at dele arbejdstiden på forskellige hospitaler. Begge dele er noget, vi ved, vil gøre arbejdspladserne mere attraktive for blandt andet læger, siger Mads Duedahl.