En ældre mand er utilpas og svimmel og har derfor ringet 112. Den sundhedsprofessionelle vælger at sende en ambulancebehandler ud til manden for at afklare, om han har brug for at komme på hospitalet akut, eller om han bedre kan hjælpes på en anden måde. Ambulancebehandleren foretager målinger og får feedback fra en læge, og der viser sig ikke at være behov for en akut indlæggelse. Manden skal gå til egen læge næste dag i stedet for at køre med ambulancen til hospitalet.
Forløbet er et eksempel på, at undersøgelser ude i borgernes eget hjem både kan give en bedre behandling og lette presset på ambulancetjenesterne og akutmodtagelserne.
Stigende pres på alt fra ambulancer til akutmodtagelser
Ambulancer bliver sendt ud fra regionernes vagtcentraler, og her er presset stigende. I 2021 var der lidt over 450.000 sundhedsrelaterede opkald til 1-1-2. Det er en stigning på 10 procent sammenlignet med 2018, og ifølge tal for første kvartal 2022 fortsætter det.
I 2021 var der over 1,6 mio. akutte patientkontakter på hospitalerne. Med det stigende antal ældre med flere kroniske sygdomme bliver presset på hele det akutte område fra ambulancer til akutmodtagelser kun større i fremtiden. Samtidig er der også mangel på medarbejdere mange steder på det akutte område, og det presser hele det øvrige sundhedsvæsen. Derfor har alle regioner søsat indsatser, så ressourcerne på tværs af det akutte område bruges klogere. Hvis borgerne fx i højere grad kan blive undersøgt derhjemme, vil nogle, som den ældre mand i eksemplet, slippe for at blive indlagt akut.
I stedet kan de komme til læge eller på hospitalet næste dag eller få sundhedsfaglig rådgivning om, hvordan de trygt kan være derhjemme. Formålet er bedre behandling af borgerne og mindre pres på hospitalernes akutafdelinger.
Tekst fortsætter under billede