Gå til indhold

Sundhedspersonale

Stigning i sygefravær har givet faldende aktivitet i sundhedsvæsnet

Sundhedspersonale på hospitalerne har i 2022 haft mere sygefravær end tidligere år, og det kan have påvirket aktivitetsniveauet. Ny adfærd efter pandemien er en af årsagerne til et stigende sygefravær.

Færre patienter er blevet behandlet eller undersøgt på hospitalerne i 2022 sammenlignet med året før corona. Det viser Indenrigs- og Sundhedsministeriets eftersyn af sundhedsvæsnet, og en mulig forklaring på det lavere aktivitetsniveau kan findes i ny data fra Danske Regioner, der viser et højere sygefravær.

Sundhedspersonale fra seks faggrupper havde 13,33 dages sygefravær sidste år, og det er en stigning på 0,73 sygedage i forhold til 2021. Data for sygefravær kommer fra Kommunernes- og Regionernes Løndatakontor, og de omfatter sygeplejersker, overlæger, social- og sundhedsassistenter, sygehusportører og yngre læger. Siden 2018 er antallet af årlige sygedage steget med 2,43 dage.

Sygefravær og aktivitet hænger sammen

Formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, peger på, at der er sammenhæng mellem udviklingen i sygefravær og det faldende aktivitetsniveau:

- Når sundhedspersonalet er mere væk fra arbejdet på grund af sygdom, smitter det af på aktivitetsniveauet i sundhedsvæsnet. Der er færre behandlinger og undersøgelser end før pandemien, og en af forklaringerne er et øget sygefravær.

Ny adfærd efter pandemien

”Bliv hjemme, hvis du er syg” står der på de blå plakater fra corona-pandemien, og budskabet ser ud til at have ændret danskernes holdning til og grænserne for, hvornår man bliver hjemme for ikke at smitte andre. Det mener Danske Regioners formand:

- Pandemien har lært os alle sammen at blive hjemme, hvis vi er syge, så vi ikke smitter andre. Den nye adfærd er også slået igennem hos sundhedspersonalet, der ikke kun skal passe på sig selv, men også de sårbare patienter, de er i kontakt med, siger han.

Både regionalt og lokalt på hospitalerne er der stort fokus på at nedbringe sygefravær, og indsatserne sker i tæt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere.
Desuden arbejder alle regioner med fastholdelse og rekruttering af personale, der kan sikre øget aktivitet og afviklingen af efterslæb efter pandemien.

Sygefraværet er stigende
Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

KL og Danske Regioner: Et sundhedsvæsen i forandring kræver tæt samarbejde

Et stærkt samarbejde er afgørende, når den største sundhedsreform i næsten 20 år skal gøres til virkelighed. Danske Regioner og KL kommer nu med seks pejlemærker, der skal danne grundlag for arbejdet med at implementere reformen. Begge organisationer efterlyser først og fremmest en hurtig afklaring med staten, når det kommer til opgavesnit og økonomi.

Læs mere

12 arbejdspladser går nu forrest: Sådan kæmper de for en bedre kønsbalance

Partnerskabet omkring det kønsopdelte arbejdsmarked præsenterer nu en ny rapport, der gennem 12 konkrete eksempler viser vejen til at opnå en bedre kønsbalance.

Læs mere

50 millioner kroner til projekter der skal styrke arbejdsmiljøet i regioner og kommuner

Syv projekter har fået del i første runde af puljen for et bedre arbejdsmiljø i regioner og kommuner. Der er i alt afsat 216 millioner kroner over de næste par år.

Læs mere

Kræftplan tegner godt - men bør følges op med både penge og forebyggelse

Kræftområdet har gennemgået en markant udvikling i Danmark, og i dag står vi stærkt. Vi kan dog ikke læne os tilbage. Vi skal fortsætte den gode udvikling og stræbe efter endnu bedre kvalitet, mere helhedsorienterede indsatser og længere  overlevelse. Derfor har Sundhedsstyrelsen netop offentliggjort sit faglige oplæg til kræftplan V, og det indeholder gode muligheder for at løfte et allerede stærkt kræftområde, mener Danske Regioner.

Læs mere