Nyt udspil: Flere danskere skal have glæde af sundhedsforskning
Sundhedsforskning skal redde flere liv og føre til mere lighed i sundhed. Derfor skal den nære og uafhængige sundhedsforskning styrkes, og flere forskningsprojekter skal sætte fokus på oversete sygdomsområder.
Danmark er førende på flere områder, når det kommer til forskning i sundhed.
Vi har stærke forskningsmiljøer. Vi er foregangsland inden for udvikling af nye lægemidler og medicinsk udstyr. Vi har patienter og pårørende, der gerne deltager i forskningsforsøg for at gøre os alle klogere. Og vi har virksomheder, der gerne samarbejder og udvikler løsninger til gavn for patienterne.
Men der er også brug for at styrke rammerne og sætte høje ambitioner for sundhedsforskningen, når vi skal håndtere sundhedsvæsenets udfordringer i fremtiden.
I et nyt udspil sætter Danske Regioner en klar retning for fremtidens sundhedsforskning.
Fokus på oversete sygdomsområder
- Det er nødvendigt at styrke sundhedsforskningen, hvis vi skal finde kloge løsninger på arbejdskraftudfordringen. Og hvis vi skal sikre den bedst mulige behandling og flere sunde leveår for danskerne i fremtiden, siger formand for Danske Regioner Anders Kühnau.
Han fremhæver behovet for at kigge nærmere på oversete sygdomsområder.
- Der er desværre flere patientgrupper, som ikke får gavn af den forskning, vi har i dag. Vi mangler viden og nye løsninger på områder, hvor mange danskere er berørte. Og det er med til at skabe ulighed, siger Anders Kühnau.
Det gælder blandt andet psykiatrien. Psykisk sygdom er på vej til at blive den største folkesygdom i Danmark, hvor 40 til 50 procent af befolkningen vil blive ramt i løbet af livet. Alligevel modtog psykiatriområdet kun 3,5 procent af de midler, som Det Frie Forskningsråd uddelte i 2011-2016.
Det er derfor afgørende at styrke den offentlige forskningsindsats yderligere og at sikre, at den uafhængige og patientnære forskning kommer til at udgøre en større del af den samlede forskning i fremtiden.
- Vi ønsker at målrette den uafhængige forskning mod de områder, som ikke har industriens bevågenhed. Og hvor vi i dag ikke har nok viden, siger Anders Kühnau.
Mere forskning i det nære sundhedsvæsen
Udspillet sætter også fokus på det nære sundhedsvæsen. Andelen af borgere over 80 år stiger støt, og flere bliver ramt af multisygdom. Det kalder blandt andet på mere viden inden for forebyggelse og et tæt samarbejde med primærsektoren.
- Der er behov for at sætte kræfter ind og styrke forskningen i det nære sundhedsvæsen, så vi kan blive klogere på, hvordan vi forebygger bedre, udskyder sygdom og undgår at eksempelvis ældre borgere indlægges unødigt, siger Anders Kühnau.
Stærke forskningsmiljøer i hele landet
Der er også brug for, at flere borgere tager del i vigtig forskning. Det skal derfor være lettere at deltage i forskningsforsøg, og der skal sikres en mere lige adgang. Blandt andet skal borgere i højere grad have mulighed for at deltage i forskningsprojekter hjemmefra.
Regionerne vil også arbejde for, at alle hospitaler afsætter mindst to procent af budgetterne til forskning. Hvis dansk sundhedsforskning skal nå ud til flere borgere, er det afgørende med stærke, faglige forskningsmiljøer i hele landet.
- Det giver mere lighed i behandlingen. Men det kan også være med til at tiltrække og fastholde personale, som der i høj grad er brug for på hospitalerne, siger Anders Kühnau.
Forskningsudspillet ”En klar retning for sundhedsforskningen i Danmark” er Danske Regioners vision for fremtidens sundhedsforskning. Med udspillet ønsker regionerne at styrke den uafhængige og patientnære forskning, skabe bedre vilkår for forskerne og mindske ulighed i sundhed ved at prioritere forskning i hele landet og sætte fokus på oversete sygdomsområder.
Regionerne anbefaler bl.a. at:
Alle hospitaler afsætter to procent af deres budgetter til forskning.
Styrke den uafhængig og patientnære forskning.
Staten afskaffer det nuværende loft over antallet af offentlige midler, der kan gives til forskningsområdet.
Det bliver nemmere for borgere og patienter at deltage i forskningsprojekter.
Regionerne skaber større sikkerhed for, at nye forskningsresultater implementeres i sundhedsvæsenet.
Hvis du vil vide mere
Kontakt
Pressekontakt Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk