I dag bruger sygeplejersker og SOSU-assistenter meget af deres arbejdstid på at putte piller manuelt i dosisæsker. Men en stor del af den arbejdstid kan bruges bedre. Tal fra Aalborg Kommune viser nemlig, at hver gang 75 borgere går fra manuel medicinhåndtering til dosispakket medicin, bliver der gjort en sygeplejerske eller SOSU-assistent fri til andre vigtige opgaver.
Nu viser en ny rapport, at dosispakket medicin potentielt kan frigøre så mange medarbejdere inden for de kommende år, at det svarer til 600 årsværk. Og på lidt længere sigt vil det være op til 900 årsværk. Rapporten er udført af konsulenthuset MUUSMANN for KL og Danske Regioner.
Langt færre fejl ved dosispakning
Rapporten viser samtidig, at dosispakket medicin kan øge patientsikkerheden markant: Ved manuel pakning af medicin sker der ifølge rapporten 2-4 fejl pr. 100 pakkede dosisæsker, mens der ved dosispakninger fra apoteket kun sker 2 fejl pr. 1.000.000 pakkede dosisæsker.
Hos KL vækker udsigten til at frigøre mere af medarbejdernes tid stor begejstring:
- I en tid, hvor vi desperat mangler sundhedsfaglige medarbejdere i kommunerne, er vi nødt til at løse opgaverne på en klogere måde. Her er dosispakket medicin et vigtigt redskab og et rigtig godt eksempel på, hvordan vi kan bruge vores kræfter bedre, når vi samarbejder tættere på tværs af almen praksis, kommuner og sygehuse. For hvis vi skal lykkes med at frigøre vores medarbejderes tid, så de kan tage sig af borgerne, er det nødvendigt, at vi hjælper hinanden og samarbejder på nye måder på tværs af sundhedsvæsnet, siger Sisse Marie Welling, medlem af KL’s Sundheds- og Ældreudvalg.