Debatindlæg i Børsen (borsen.dk) d. 28. oktober 2022 af Anders Kühnau, formand for Danske Regioner og Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.
Vil du også gerne vide, hvordan sundhedsvæsenet kan blive bedre i de kommende år? Dansk Industri og Danske Regioner foreslår en offentlig-privat teknologifond, som har fokus på én hovedudfordring: Manglen på arbejdskraft. Fonden bryder med konventionerne og tager løsningerne hele vejen. Fra idé til fuld skalering ude i virkeligheden for at nå målet om mere tid og sundhed for patienter og virksomheder.
Noget skal gøres markant anderledes
Sundhedsvæsenet er presset. Det er ingen nyhed og fylder næsten dagligt i både TV, aviser og på nettet. Derfor står vi også ved en skillevej her midt i valgkampen. Gør vi ikke noget markant anderledes nu, er fremtiden dyster. For manglen på arbejdskraft står i vejen for, at Danmark kan behandle et stigende antal patienter i fremtiden. Opgaven ser næsten umulig ud. Frem mod 2060 vil antallet af ældre over firs være mere end fordoblet. Det er selvfølgelig glædeligt, at vi lever længere, men med længere liv følger flere kroniske sygdomme, som kræver kontakt med sundhedsvæsenet i de mange ekstra år.
Samtidig har vi knapt 20.000 ubesatte stillinger i social- og sundhedsvæsenet, mens efterspørgslen på behandling vokser markant. Forventningen er, at der frem mod 2030 eksempelvis vil være en kæmpe ’overefterspørgsel’ på arbejdskraft indenfor de erhvervsfaglige sundhedsuddannelser som sosuhjælpere og -assistenter, hvor der forventes en mangel på ca. 25.000 medarbejdere. Mangel på sundhedsprofessionelle er den ubetinget største udfordring i sundhedsvæsenet – nu og så langt frem, vi overhovedet kan se.
Kan frigive tid til omsorg, behandling og pleje
Danske Regioner og DI har sammen foreslået en løsning, der kan gøre en markant forskel. Danmark skal have en teknologifond. En fond, der styrker det offentlig-private samarbejde om udviklingen og af nye innovative teknologiske løsninger, der sikrer en hurtigere udredning, behandling og pleje af det stigende antal danskere, der får brug for sundhedsvæsenet. Så vores kære også i fremtiden kan få behandling af høj kvalitet som i dag, når I har brug for det. Så sundhedsprofessionelle får frigivet tid til at give omsorg, behandling og pleje. Så life science og sundhedsindustrien kan udvikle og implementere de bedste sundhedsløsninger i Danmark først.
Det skal være hele Danmarks fond. En fond, der fokuserer benhårdt på løsninger, der frigiver tid og skaber mere sundhed. En fond, der arbejder fokuseret i et spænd fra at udvikle videre på kendt teknologi, til at opfinde nye teknologiske løsninger fra bunden af. Løsninger, vi slet ikke kunne forestille os i dag. Med denne fond er vi ikke færdige, når løsningerne er udviklede. Vi er først i mål, når løsningerne er implementeret, fuldt skaleret og frigør sundhedsprofessionelle til det voksende antal patienter og andre patientnære opgaver. Vi er i mål, når patienterne bliver udredt og behandlet hurtigt uden at medarbejdere skal presses til det yderste.
Et nyt eksporteventyr
Når vi lykkes med at udvikle og udbrede nye innovative løsninger i det danske sundhedsvæsen, ligger et nyt eksporteventyr og venter. Det meste af verden står reelt i samme situation som Danmark og har desperat brug for medarbejdere i sundhedsvæsenet. Medarbejdere, der ikke findes. Der er potentialer i at gå forrest. Danmark er verdensmestre i digitalisering og har en stærk life science- og tech-industri. Skifter vi gear, kan vi øge life science-industriens eksportindtægter, der allerede har rundet 150 mia. kr. årligt.
Sundhedsvæsenet løber tør for arbejdskraft, hvis vi ikke tænker nyt og langsigtet nu. Teknologifonden er svaret. Vi opfordrer den kommende regering og folketing til at tage fat på etableringen hurtigst muligt.