Af Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland og formand for løn- og praksisudvalget i Danske Regioner, og Mona Striib, formand for Forhandlingsfællesskabet og for FOA. Bragt i Altinget den 3. oktober 2022.
Aldrig har så mange danskere været i beskæftigelse, som nu. Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik. Derfor er konkurrencen om nye medarbejdere rigtig stor i alle brancher – også i sundhedsvæsnet.
Vi mangler allerede nu medarbejdere til at løse mange af de vigtigste velfærdsopgaver, og udfordringen vokser sig kun større. Der bliver flere ældre og behandlingskrævende borgere, og samtidig nærmer en stor gruppe af sundhedsprofessionelle sig pensionsalderen. Oveni har vi igen i år set et faldende antal ansøgere til en række velfærdsuddannelser.
Det er en alvorlig og sammensat udfordring. Vi er enige om, at det er arbejdsgiverne, der har ansvaret, og det ansvar skal løftes. Det kræver mod, og at de faglige organisationer bakker op.
Vi står her sammen om en udfordring, hvor der ikke er enkle løsninger. Men vi er nødt til at tage den svære dialog om, hvordan vi bedst fremtidssikrer sygehusvæsenet. Arbejdsgiverne skal være kreative, og vi må ikke finde på flere undskyldninger.
Fuldtid understøtter et velfungerende sygehusvæsen
En af de ting, man kan gøre for at tilføre og fastholde dygtige medarbejdere i social- og sundhedssektoren, er at øge andelen af medarbejdere, der arbejder på fuld tid. I dag er omkring 32 procent af alle medarbejdere i regionerne ansat på deltid. Her findes der en fantastisk værdifuld arbejdskraftreserve. Der er heldigvis taget mange gode initiativer på området i regionerne.
Eksempelvis er to afdelinger i Region Sjælland gået ind i et toårigt forløb om at få flere op i tid. Metoden er en grundig dialog med hver enkelt medarbejder, for eksempel om placering af vagter, eller om hvad de ekstra timer skal bruges til. Begge steder er andelen af fuldtidsansatte steget med seks til syv procentpoint.
På Regionshospitalet i Gødstrup følger man blandt meget andet systematisk op på beslutningen om, at alle nye stillinger i udgangspunktet skal slås op som fuldtidsstillinger. Alle dispensationer skal forbi HR-chefens bord og kræver en god begrundelse.
Også Autismecenter Syddanmark har fokus på at få flere op i tid. Et af de bærende principper har været at inddrage medarbejderne i at finde de gode løsninger, for eksempel om en ny organisering af vagtplanerne. Over en periode på 14 måneder lykkedes det at hæve andelen af fuldtidsansatte fra 27 procent til 45 procent.
At vi får flere på fuldtid, er vigtigt for at understøtte, bevare og udvikle et velfungerende sygehusvæsen. Men der er flere andre fordele.
Teksten fortsætter efter illustrationen.