Gå til indhold

EU

Topmøde for byer og regioner: Vi står sammen med Ukraine

EU’s byer og regioner har vedtaget en støtteerklæring til Ukraine og er enige om at hjælpe med alle midler, man har til rådighed. Det var beskeden fra over 2000 folkevalgte politikere, der for nylig var samlet til topmøde for at drøfte fremtidens Europa.

Den 3. og 4. marts mødtes politikere fra EU’s byer og regioner til topmøde i Marseille. Mere end 2.000 repræsentanter fra Europas lokale og regionale myndigheder var samlet for blandt andet at diskutere sundhed, demokrati og klima samt styrke det politiske samarbejde på alle niveauer.  

Teamet for topmødet var ’borgerne er hjertet af Europa’ og havde til formål at styrke regioner og kommuners indflydelse på fremtidens Europa.

Krigen i Ukraine satte sit præg på topmødet, som på mange måder blev følelsespræget. Der var flere gange direkte linje igennem til regionsformænd og borgmestre i Ukraine, som alle berettede om den meget svære situation i deres byer og regioner.

Støtte fra EU’s regioner og kommuner

”Sympatien og viljen til at støtte Ukraine var på alle måder tydelig på topmødet. På tværs af de politiske skel var der enighed om, at vi skal løfte en kæmpe humanitær opgave i Europa, og at regioner og kommuner kan og vil hjælpe med at huse de mange flygtninge og sikre kapacitet på sygehusene til behandling af både syge og sårede,” fortæller Danske Regioners EU-talsmand, Karsten Uno Petersen, som var blandt deltagerne på topmødet.

Der var blandt deltagerne også enighed om, at Europa hurtigst muligt skal gøre sig uafhængig af russisk gas.

Topmødet for byer og regioner var arrangeret af Det Europæiske Regionsudvalg i samarbejde med det franske EU-formandskab. Udover at vedtage en støtteerklæring for Ukraine var der en række debatter og workshops om fremtidens Europa, eksempelvis om digitalisering, sundhed og klima.

Læs mere om erklæringen om solidaritet med Ukraine:

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Asger Andreasen, chefrådgiver/teamleder
Center for Regional Udvikling, EU og Miljø (REM)
M: 2917 0907
E: asa@regioner.dk

Marie Hauberg, Presserådgiver
Kommunikation
M: 2365 2977
E: mau@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

Samfundet går glip af en større gevinst end tidligere antaget, fordi cyklen vælges fra

Nye beregninger viser, at samfundet vinder stort på at få flere ud på cykelstien. Alligevel blev der cyklet færre kilometer i 2023 end året før. Udviklingen skal vendes – blandt andet ved at gøre det mere attraktivt at cykle uden for byerne.

Læs mere

Unge på erhvervsskoler har længere transporttid end unge på gymnasier

Der er stor forskel på, hvor lang tid unge bruger med kollektiv transport til deres gymnasier og erhvervsskoler. Det viser en undersøgelse fra Danske Regioner. Den længere transporttid kan få nogle til at vælge erhvervsskolerne fra – stik mod regeringens mål.

Læs mere

Debat: Regionerne: Styrk grøn og sammenhængende mobilitet

I regionerne arbejder vi omhyggeligt med at få den kollektive trafik og borgernes mobilitet til at passe sammen. Det skal være muligt at bo og arbejde og uddanne sig i hele landet, også hvis man har bosat sig uden for de store byer, skriver Danske Regioners formand for regional udvikling og EU, Anders G. Christensen, i Altinget.

Læs mere

Debatindlæg: Kære nye regering: Regionerne har en vigtig rolle at spille i den kommende nationale klimatilpasningsplan

1,8 meter. Så meget kan havet omkring de danske kyster stige frem mod år 2150. Det viser en ny analyse fra GEUS. Det kan lyde som en udfordring, der ligger langt ude i fremtiden, men så lang tid har vi ikke til at forberede os.

Læs mere