I perioden 2009-2018 steg antallet af unikke patienter på den somatiske del af hospitalerne fra 2.510.000 til 2.840.000 personer. Det svarer til en stigning på 13 procent.
Stigningen viser ingen tegn på at aftage, og det er derfor essentielt at styrke det nære sundhedsvæsen, så kommuner og praktiserende læger løfter flere opgaver, siger Stephanie Lose, der er formand for Danske Regioner.
- Hvis patientvæksten på hospitalerne fortsætter, risikerer vi ganske enkelt, at de knækker sammen under presset. Vi skal handle på udviklingen nu, fordi vi nu og i de kommende år har en befolkning med stadig flere ældre og med ændrede sygdomsmønstre – og oveni også afvikling af udskudte operationer fra tiden med corona, siger Stephanie Lose.
Behov for mere forebyggelse
Foruden stigningen i antallet af unikke patienter er antallet af hospitalsophold fra 2009-2018 samlet set steget fra 10.530.000 til 13.770.000.
Det svarer til en stigning på 31 procent, og stigningen understreger, at der er stort behov for at tænke anderledes i forhold til sundhedsvæsenets indretning.
- Vi er nødt til ret hurtigt at gøre noget i forhold til at forebygge indlæggelser og genindlæggelser. Vi skal blandt andet arbejde mere med digitalisering og styrket egenomsorg, siger Stephanie Lose.
Presset på sundhedsvæsenet stiger
I løbet af de kommende år vil andelen af ældre danskere blive større, og samtidig vil der komme flere danskere med kroniske sygdomme som KOL, diabetes, hjerte-kar-sygdomme og gigt samt stadig flere personer med dårligt mentalt helbred.
Sundhedsvæsenet skal i samme periode igennem en omstilling, hvor mere behandling skal foregå tættere på patienternes hjem. For det er afgørende, at patientpresset på hospitalerne bliver afbødet, siger Stephanie Lose.
- Det kræver rigtig meget at ændre det her mønster, og vi har fortsat en meget stor del af befolkningsændringerne med flere ældre og flere med kroniske sygdomme foran os. Vi står i det nu, men vi har stadig kun set begyndelsen, siger Stephanie Lose.