Gå til indhold

Uddannelse

Regioner er positive over for justering af gymnasieaftale

Danske Regioner bakker op om den tillægsaftale om elevforfordeling, der netop er indgået. Det er positivt, at nærhed til uddannelser nu vægtes højere, og regionerne er klar til at fordele elever på baggrund af transporttid.

Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne er i dag blevet enige om at justere den politiske aftale om elevfordeling på landets gymnasier, som blev indgået sidste år.

Med justeringen fjernes lodtrækning som fordelingskriterium i fordelingszonerne og erstattes af transporttid, ligesom den maksimale transporttid sænkes fra 60 minutter til 45 minutter hver vej i hele landet.

Det betyder også, at regionerne skal tage hensyn til nærhed, når de fordeler de elever, som ikke har fået en plads via den centrale fordelingsmekanisme. De skal finde en plads på det nærmeste gymnasium, og hvis der ikke er gymnasier med ledig plads inden for 45 minutter, kan regionen hæve antallet af pladser på det gymnasium, hvor ansøgeren vil få kortets transporttid.

Intentionen er, at færre ansøgere, der ikke selv har ønsket det, får en plads langt væk fra deres bopæl, og det er positivt, mener Anders G. Christensen, formand for Udvalget for Regional Udvikling i Danske Regioner.

- Vi bakker op om den politiske aftale, hvor regionerne i samspil med staten og gymnasierne skal tage hånd om udfordringer på gymnasieområdet. Med denne justering risikerer færre unge en gymnasieplads langt fra hjemmet, og kort transporttid bliver vægtet højere. Samtidig bliver valgmulighederne mere gennemsigtige for de unge, fordi der ikke trækkes lod om pladserne. Det tager vi positivt imod.

Regionerne har i en årrække peget på behovet for at holde hånden under de små gymnasier i yderområder og dermed sikre unge i hele landet et godt uddannelsestilbud. Og regionerne er allerede godt i gang med at forberede implementeringen af den nye gymnasieaftale fra næste skoleår.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Anders G. Christensen,
Formand for udvalget for regional udvikling og EU, regionsrådsmedlem
T
M 20 22 98 06
E andersg@rr.rm.dk
Bestyrelsesmedlem og formand for udvalget for regional udvikling Anders G. Christensen
Relaterede nyheder

Læs mere

Der er brug for at investere i praktikken på professionsuddannelserne

Regionerne er store uddannelsespladser. Praktik udgør op til 50% af uddannelsen på mange professionsuddannelser. Alligevel er det et område, regionerne selv skal finde midler til inden for deres eget budget i konkurrence med patientbehandlingen. Derfor skal området prioriteres.

Læs mere

EPX styrker yderområderne, hvis de placeres rigtigt

Nye beregninger fra Danske Regioner viser, at gymnasiereformen giver nye uddannelsesmuligheder i de egne, der er mest udfordrede. Den nye EPX-uddannelse styrker yderområderne, hvis de placeres rigtigt.

Læs mere

Danske Regioner: Positive tiltag i ny aftale om reform af professionsbachelor- og erhvervsakademi-uddannelser

Den nye aftale har som mål at skabe bedre og mere praksisnære professionsuddannelser. Den anerkender regionerne som meduddannere, og sætter fokus på at styrke samarbejdet mellem praktikstederne og uddannelsesinstitutionerne. Samtidig bliver der som noget helt nyt afsat et fast tocifret millionbeløb om året, der direkte skal styrke praktikstederne.

Læs mere

Regioner og sygeplejersker: Der er brug for en national plan for sygeplejerskers specialuddannelser

Med den hastige udvikling i sundhedsvæsenet er der et øget behov for at bygge videre på sygeplejerskernes kompetencer efter uddannelsen. Derfor skal vi have et nationalt blik på, hvilke specialuddannelser vi har brug for fremover, skriver Dorthe Boe Danbjørg og Anders Kühnau.

Læs mere