Gå til indhold

Flygtninge fra Ukraine fordeles blandt de alment praktiserende læger

Ny aftale mellem PLO og Danske Regioner sikrer, at flere ukrainere får en læge tæt på deres bopæl, og at de alment praktiserende læger deles om opgaven.

PLO og Danske Regioner har indgået en aftale om fordelingen af flygtninge fra Ukraine blandt de alment praktiserende læger. Aftalen betyder, at ukrainere, der får opholdstilladelse, tildeles en alment praktiserende læge, de kan bestille tid hos, når de har behov for lægehjælp.

Fordelingen sker efter et system, hvor alle klinikker som udgangspunkt tildeles op til 20 flygtninge fra Ukraine per læge.
Formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Jørgen Skadborg, er glad for aftalen:

- Det har været vigtigt for os i PLO, at flygtningene fra Ukraine skal have adgang til deres egen læge, og at ukrainerne så vidt muligt fordeles ligeligt mellem alle praktiserende læger, så vi hjælpes ad med at løse opgaven i fællesskab. Derfor vil nogle læger opleve, at de får ukrainere tilmeldt, selv om de egentlig har lukket for tilgang af nye patienter. Det ligger os meget på sinde, at alle patienter – uanset baggrund – kan komme til lægen, når de har brug for det. Mange alment praktiserende læger har ydet deres hjælp fra starten til flygtningene fra Ukraine, men det er klart, at alle er bedst tjent med, at en aftale som denne falder på plads, så der er styr på forholdene for de fordrevne ukrainere.

Hos Danske Regioner hilser Bo Libergren, næstformand for Regionernes Lønnings- og Taksnævn, aftalen velkommen:

- Vi kan med aftalen være med til at sikre, at flere ukrainere kan få en praktiserende læge tættere på deres bopæl. Det vil sige, at færre ukrainere fremover vil opleve, at de bliver nødt til at rejse langt for at komme til en praktiserende læge, som har åben for tilgang. Desuden gør vi det muligt for læger at tage flere patienter ind. Det er særligt relevant i de områder, hvor vi allerede oplever, at der er udfordringer med lægedækningen, og som potentielt kan få mange nye borgere som følge af, at ukrainere får opholdstilladelse.

Danske Regioner oplyser desuden, at det er de enkelte regioner, der beslutter om, om de vil anvende den nye aftale, eller de vil sikre lægedækning til ukrainerne på en anden måde. Aftalen omfatter alle ukrainere, der er i gang med eller fremover vil søge om midlertidig opholdstilladelse. De, der allerede har fået opholdstilladelse, har fået tildelt en almen praktiserende læge.

Læs aftalen

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt, (tlf, ikke sms)

M: 5151 1818
E: pressekontakt@regioner.dk

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Bo Libergren,
Næstformand for løn- og praksisudvalget, regionsrådsformand
T
M 29 20 18 00
E bo.libergren@rsyd.dk
Bo Libergren
Relaterede nyheder

Læs mere

Folk med nyt cpr-nummer -fx pga. kønsskifte- har nu adgang til flere sundhedsdata 

Borgere der har fået nyt cpr-nummer, kan nu se sundhedsoplysninger, der er tilknyttet både deres nuværende og deres tidligere cpr-nummer på sundhed.dk. Forbedringen gælder bl.a. personer, der har fået juridisk kønsskifte og nyt cpr-nummer. De har nu fået adgang til dén del af deres sygehistorik, der var knyttet til deres gamle cpr-nummer.  

Læs mere

Nu får borgerne også adgang til data fra de praktiserende speciallæger på sundhed.dk

Fremover bliver det lettere for borgerne at få overblik over deres egen sundhed. Et stort og vigtigt skridt frem for både deres og sundhedspersonalets indsigt, mener man hos Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS). Dermed fører Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS) allerede nu et vigtigt element i regeringens sundhedsreform ud i livet.

Læs mere

Ny overenskomst med praktiserende læger prioriterer det nære sundhedsvæsen

Der er indgået en etårig overenskomst mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Praktiserende Lægers Organisation (PLO). Aftalen sikrer bl.a. faste læger på bosteder, tager de første skridt mod at understøtte en bedre lægedækning, og så er der aftalt et betragtelig økonomiløft allerede fra 2024.

Læs mere

Anders Kühnau i formandstalen: Høj kvalitet og sammenhæng med et samlet sundhedsvæsen

Det er tid til at samle ansvaret for patienten og sundheden i én myndighed, ét budget og under én lovgivning. Det kan sikre patienterne en bedre sammenhæng og høj kvalitet. Anders Kühnau åbner Regionernes Politiske Topmøde 2024 med opfordring til at samle sundhedssektoren og styrke det nære.

Læs mere