Sundhed
Kræftpakkerne har skabt en fast struktur for udredning af patienter med klare symptomer på kræft. Men mange kræftpatienter begynder med at have vage symptomer, som ikke opfylder kriterierne for, at patienten kan henvises til en kræftpakke. Derfor er det vigtigt, at der er et godt samarbejde mellem almen praksis og hospitalerne om billeddiagnostik, når almen praktiserende læger som led i deres udredning har behov for at udelukke, at der kan være tale om kræft eller anden alvorlig sygdom. Der har tidligere været kritik af, at det var svært for de praktiserende læger at få overblik over hvilke henvisningsmuligheder, de havde til denne type patienter, og at der var forskel på ventetiderne.
(Tekst fortsætter under illustration)
Mulighed for røntgen, ultralyd og scanning
Fagfolk fra hospitaler og almen praksis har derfor på tværs af regionerne fastlagt, hvilke billeddiagnostiske undersøgelser almen praksis skal kunne henvise direkte til for denne typer patienter, og regionerne er i gang med at sikre, at mulighederne er synlige for praktiserende læger på tværs af landet. Undersøgelserne drejer sig om røntgen af brystkasse, ultralyd af maveregion, CT-scanning af brystkasse og maveregion samt undersøgelser af knogler og skjoldbruskkirtel ved hjælp af et radioaktivt stof.
Regionerne har en ambition om, at der er svar på disse undersøgelser inden for tre uger. Dermed får patienter med vage symptomer fra hele landet de samme muligheder for at blive undersøgt, og det glæder sundhedsudvalgsformand i Danske Regioner, Karin Friis Bach:
- Patienter i hele landet skal have de samme gode muligheder for at få afklaring på, hvad der ligger bag deres symptomer, og om kræft eller anden alvorlig sygdom kan udelukkes. Vi er godt klar over, at den mere synlige, ensartede og hurtige tilgang kan lægge pres på en i forvejen udfordret billeddiagnostisk kapacitet. Men vi mener, at hurtig afklaring er det rigtige for patienterne. På den lange bane, kan undersøgelserne forhåbentlig spare en del af patienterne for sygdom og yderligere scanninger.
Hos Praktiserende Lægers Organisation hilser formanden Jørgen Skadborg de nye muligheder velkomne:
- Det er vigtigt, at patienter i hele landet har samme mulighed for hurtig udredning af mulig sygdom uafhængigt af postnummer. Derfor er jeg som formand for de praktiserende læger glad for, at regionerne nu tager et vigtigt skridt i denne retning med hurtigere billeddiagnostik.
Tre udredningsveje på kræftområdet
Regionernes tiltag kommer samtidig med, at Sundhedsstyrelsens reviderede ”Pakkeforløb for patienter med uspecifikke symptomer på alvorlig sygdom, der kunne være kræft” træder i kraft. Det betyder, at der er tre udredningsveje på kræftområdet:
- Patienter med alarmsymptomer på kræft, som henvises til organspecifik kræftpakkeforløb
- Patienter med uspecifikke symptomer på alvorlig sygdom, der kunne være kræft, som henvises til diagnostisk pakkeforløb.
- Patienter med vage symptomer, hvor det ikke findes lægefagligt begrundet at henvise til organspecifik pakke eller diagnostisk pakkeforløb, som henvises til de udvalgte billeddiagnostiske undersøgelser for ’gruppe 3-patienter’.
Der vil være et vigtigt samarbejde fremadrettet mellem almen praksis og hospitalerne om at afgrænse den såkaldt ’gruppe 3-patienter’, så det er de patienter, som vil have gavn af undersøgelserne som henvises. I den forbindelse skal de billeddiagnostiske afdelinger fortsat hjælpe med at vurdere, om undersøgelsen er den relevante for den enkelte patient – bl.a. i forhold til om gevinsten ved undersøgelsen står mål med den stråling, som patienten udsættes for, jf. strålebeskyttelseslovgivningen.